Danes sem na ultrazvoku srca v sklopu preventivnega pregleda govorila s 40 letnim moškim. V EKG-ju je imel spremembe, ki bi lahko govorile za že razvite negativne učinke na srcu zaradi visokega krvnega tlaka (arterijske hipertenzije). Podobne spremembe pa so značilne tudi za atletsko srce, kot posledico intenzivnih fizičnih naporov. Moški pred mano je bil atletske konstitucije. Kljub 10 kg viška, je imel le malo trebušnega maščevja. Prepričana sem bila, da je EKG posledica atletskega srca. V začetnih posnetkih srca sem izmerila blago zadebelitev levega prekata (ki ga imenujem kar glavna telesna pumpa ali črpalka), kar je prav tako lahko znak športnega srca. Ob nadaljevanju pregleda pa sem izmerila diastolično disfunkcijo 1. stopnje, kar pomeni začetno okvaro elastičnosti mišice oz črpalke. Športna srca imajo značilno zelo dobro elastičnost in hipernormalno (zelo dobro) diastolično funkcijo (elastičnost) srčne mišice. Redna fizična aktivnost npr ohranja elastičnost srčne mišice tudi v starejši populaciji, pri kateri bi pričakovala slabšo elastičnost že na račun staranja. Če bi bilo moje začetno razmišljanje pravilno in bi mladi moški imel »čuden« EKG zaradi atletskega srca, bi morala izmeriti zelo  dobro elastičnost…ne pa slabšo.

S val in E val sta nižja od 8 cm/s, kar pri mlajšem moškem pomeni začetno okvaro diastolične funkcije

Visoke hitrosti S in E vala ob nizkem pulzu (49/min) pri 50 letnem moškem kažejo najverjetneje na športno srce.

Med preiskavo sem mu pojasnjevala moje meritve in presenetil me je, ko mi je povedal, da ima že nekaj let krvni tlak 130-140/80-90, nekaj časa ga je imel celo 150/90). Na preventivne zdravniške preglede hodi že nekaj let in zdravnikom, ki so ga pregledovali, se njegov tlak ni zdel nič tragičnega. Eden od zdravnikov mu je sicer omenil možnost zdravljenja z zdravili, a ker mu ni pojasnil zapletov nezdravljenega povišanega krvnega tlaka, se je moški odločno nasprotoval pričetku jemanja zdravil. Bal se je, da »bo do konca življenja odvisen od tablet« in je zaradi nepoučenosti tvegal zgodnje srčno popuščanje zaradi dolgoletne tlačne obremenitve. Dokler ljudem krvni tlak »niha« do največ 140/80 in ob tem še vedno izmerim normalno debelino srčne mišice ter dobro elastičnost, vem, da imam čas za uvedbo zdravljenja.

Smernice glede arterijske hipertenzije so precej jasne, a v praksi si jih vsak razlaga po svoje in se odloča individualno. Ciljni (idealni) krvi tlak je 120/80 (jaz si želim celo nižjega), a v praksi populacije z vrednostmi 120-140/80-90 ne zdravijo. Nekaterih zato, ker so predebeli in jim svetujejo, naj si krvni tlak znižajo s hujšanjem (kar zelo redkim uspe). Spet drugi so odklonili tablete in z zdravljenjem odlašajo sami, kljub nasvetom zdravnika: ker se »bojijo tablet«. Nihče  se ne zaveda, da vsako leto višjega pritiska povzroča dolgoročne okvare na organih: predvsem srčni mišici, ledvicah, krvnih žilah in tudi očeh.

Srce je motorček. Obremenitve pomenijo obrabo. Če mora motorček več let pumpati proti krvnemu tlaku več kot 120/80, se bo prej obrabil. Sprva se bo poskusil »ojačati« z zadebelitvijo, a ta dolgoročno  ni najboljša prilagoditev. Zadebeljena stena levega prekata ima večjo porabo energije. Mišica ne raste z množenjem mišičnih vlaken, temveč z njihovo rastjo. Debeli pa se tudi z brazgotinjenjem in zabrazgotinjena mišica ni najboljša črpalka; ohrani sicer moč iztisa, postaja pa bolj rigidna , kar pomeni hitrejše staranje in zgodnejše srčno popuščanje, za katerega nimamo najbolj učinkovite terapije.S preprostim mehaničnim pojasnilom  sem pacientu prikazala, kaj pomeni določena vrednost krvnega tlaka za njegovo srce dolgoročno. Med ultrazvočnim pregledom sem mu razložila, kaj vidim na srcu, kaj pomenijo nekatere meritve in zakaj sem zaskrbljena.

Ob zaključku pregleda mu je bilo vse jasno. Razumel je, zakaj je zanj bolje imeti krvni tlak 120/80 (ali celo nižje). Razumel je, da zdravljenje povišanega krvnega tlaka ne pomeni smrtne obsodbe na življenje s tableti, temveč priložnost za podaljšanje življenja s preprečenjem zgodnjega srčnega popuščanja. Povedal je tudi, da ima zdaj veliko večjo motivacijo za izgubo telesne teže in razumel, zakaj sami fizični napori ob povišanem krvnem tlaku pomenijo le še hitrejšo obrabo srca.

Komunikacija.. lepo se je pogovarjati, če imamo za to čas in zanimivo slikovno gradivo.

Video zgoraj: Prikaz levega prekata. Zgornja plapolajoča struktura je aortna zaklopka, skozi katero motorček iztiska kri v telo. Spodnja je mitralna zaklopka, skozi katero kri preko levega preddvora priteče iz pljuč

Gledati srca in brati zgodbe ljudi ob njegovem pregledu je privilegij, za katerega sem hvaležna prav vsak dan.

Prikaz vseh štirh srčnih votlin. Levi prekat ima debelejšo misično steno kot desni prekat

Komentiranje je onemogočeno