Nič od negovalnih produktov ne bo delovalo ali ne bo delovalo optimalno, če ni zadostnega čiščenja kože. V koži ves čas potekajo procesi prenove, nastajajo nove celice, ki izpodrivajo stare, te odmirajo in se nalagajo na površini (stratum corneum). V koži so tudi različne žleze: lojnice in znojnice. Te s svojimi »odpadki« dodatno plastijo kožo, zlepljajo nečistoče, ki se usedajo na kožo, nalagajo pa se tudi na odprtinicah, ki predstavljajo izvodila lojnic in jim s tem onemogočajo praznjenje, zaradi česar se »pore mašijo«.

V današnjih časih nas večina uporablja tudi kreme z zaščitnimi faktorji, ki se nalagajo na površini kože in jih je konec dneva nujno odstraniti z dovolj učinkovitimi, pa še vedno nežnimi sredstvi. Še dodaten »onesnaževalec« pa je manjša ali večja količina ličil, ki jo uporabljamo.

Prvi izdelek, ki jo svetujem v anti-age negi obraza je uporaba zaščite pred UV sevanjem. In ravno to zmoti večino, ki jim to predlagam. Kreme z zaščitnimi faktorji so »težke, mastne, puščajo bele sledove in mašijo pore«. Tudi sama sem bila pred leti žrtev mašenja por po kremah z visokim spf. To pa zato, ker nisem ustrezno čistila kože.

V izogib mašenju por po različnih kozmetičnih izdelkih, zato sama že leta izvajam dvojno čiščenje. Mnenja glede metode dvojnega čiščenja so deljena. Nekateri so nad njo navdušeni, drugi trdijo, da preveč vznemirja kožno bariero. S slednjim se strinjam le v primeru, da oseba uporablja preagresivna sredstva za čiščenje svoje kože.

Moja zbirka čistil je obsežna, ker sem »skincarejunkie«; kot sem že večkrat omenila in je to razvidno tudi iz mojega Instagrama. Seveda nihče ne potrebuje toliko čistil! Tudi za dvojno čiščenje si lahko izberete samo en produkt. V tem članku bi rada predstavila izkušnje s tistimi, ki jih imam trenutno na zalogi. Če imate kakšna dodatna vprašanja, pa nanja z veseljem odgovorim na moji Facebook strani.

ODSTRANJEVANJE LIČIL

Make-up je moje veselje, a ga je potrebno vsak večer temeljito odstraniti. V preteklosti sem za njegovo odstranjevanje imela več produktov (mleko za obraz, tonik in poseben odstranjevalec očesnega make-up-a), kar je bilo časovno potratno, pa tudi izdelki, ki sem jih uporabljala mi nikoli niso segli do srca. Zadnjih 7 let pa sem zvesta uporabnica micelarnih raztopin.

Miceliji so posebne strukture, ki si jih lahko predstavljamo kot kroglice, ki nastanejo z združevanjem maščobnih kislin. Maščobne kisline imajo hidrofobni del (glavica, ki odbija vodo in odlično topi nesnago in loj na koži) in hidrofilni del, ki si ga predstavljajte kot daljši repek. Maščobne kisline se v miceliju uredijo v kroglice z glavicami na obodu in repki v sredini. Miceliji tako delujejo kot detergent in z »mastnimi« glavicami raztapljajo v vodi netopno umazanijo. Nujno jih je  spirati z vodo! Nepoučeni pišejo (tako svetujejo celo nekatere farmacevtke v lekarnah), da micelarnih raztopin ni potrebno izpirati z vodo. Predstavljati si morate, da v primeru, da si micelijev ne sperete s kože, ti ostanejo na površini in vežejo vašo maščobo, sedijo skupaj z umazanijo in kožo izsušujejo in povzročajo vnetja. Ne-spiranje micelarnih raztopin je tako eden izmed glavnih vzrok v izsušene povrhnjice in »krepaste« kože pri mladih dekletih, ki nosijo make-up.

Preizkusila sem že Baleo, Bocassy, L´Oreal, različne vrste Garnier,… a med vsemi mi je najbolj všeč Bioderma Sensibio H2O, micelarni losjon za čiščenje. Všeč mi je, ker je brez vonja (parfumi dolgoročno na koži povzročajo vnetja), nima nepotrebnih potencialno škodljivih konzervansov in je zelo učinkovita tudi pri odstranjevanju več slojev odporne maskare. Pogosto jo je možno kupiti v različnih lekarnah v akciji 2 za  ceno 1.

Kot prvo čiščenje zadnje mesece uporabljam tudi Biobaza micelarno olje za občutljivo kožo. Brala sem mnenja navdušenih uporabnic z občutljivo kožo in podlegla nakupu. Azijke so znane po izredno kvalitetni negi kože obraza, ki jo izvajajo že od predpubertetnih let. Med metodami, ki so obvezne je npr tudi dvojno čiščenje, pri čemer je prvo čistilo na oljni bazi, drugo pa kremno, gelno ali v peni.

To micelarno olje se mi je zdelo odlično v ta namen. Sprva me je motila odišavljenost (zato nujno pred nakupom preverite vonj tega izdelka), a parfum zelo hitro izzveni in mi je s časom postal prijeten (pa še sperem ga). Biobaza micelarno olje uporabljam za raztapljanje ostankov kemičnih filtrov iz moje dnevne kreme in tekoče podlage, pa tudi raztapljanje loja. Embalaža vsebuje 150 ml, uporabljam ga vsak večer že vsaj 3 mesece, pa ga je ostalo še vsaj pol. Prednost uporabe olja za čiščenje je tudi sočasna masaža obraza, ki stimulira krvni pretok in limfno drenažo, hkrati pa deluje tudi na sprostitev obraznih mišic.

DRUGO ČIŠČENJE

Z drugim čiščenjem odstranim ostanke raztopljenega make-upa, predvsem pa očistim samo kožo, o čemer sem pisala na začetku. Odstranim odluščene mrtve celice vrhnje plasti kože, zastalo maščobo na površini izvodil lojnic in ostanke prvega čistila.

Drugo čistilo je izdelek, v katerega investiram. Na trgu je veliko produktov primernih za to kategorijo in vsaka ljubiteljica kozmetičnih izdelkov ima svoje kriterije za njihovo izbiro.

Moji so, da  izdelek:

  1. Ni odišavljen, oz da je vonj ne-dražeč (toleriram naravne parfume)
  2. Ne vsebuje dražečih snovi, kot je alkohol
  3. Ima primeren pH
  4. Je prijetne konsistence
  5. Ima praktično in kvalitetno embalažo

Mojo trenutno zbirko predstavljam po rastoči ceni.

Balea MED Ultra Sensitive Washgel prodajajo v prodajalnah DM. Je ne-parfumiran, brezbarven gel, namenjen občutljivi koži. Vsebuje pantenol (vitamin B5) in bisabolol, ki kožo pomirjata in ščitita pred izsušitvijo. Peni se le rahlo. Pri uporabi ne gre za vrhunsko wellness doživetje, a opravi svojo nalogo. Mislim, da bi bil za nezahtevne primeren tudi kot en izdelek za prvo in drugo čiščenje. Ker pri kozmetičnih izdelkih na možu »šparam«, tega uporablja on. V resnici, ne samo zato, ker je poceni, temveč ker je resnično dobro formuliran in dobro opravlja svojo nalogo.

Balea Soft&Clear Olfreies Wacshgel je namenjen nečisti, mastni koži. Sama ga ne uporabljam. Med sestavinami sta cink in salicilna kislina, ki pomagata pri zaviranju rasti bakterij in luščenju odmrlih celic. Mož ga uporablja 1-2 x tedensko (največ 3x tedensko), kadar je veliko fizično aktiven in pred tem nanese več kreme z zaščitnim faktorjem kot ponavadi. Pravi, da bi mu ob pogostejši uporabi gel najverjetneje pretirano izsušil kožo. Ta gel svetujem za menjavo z Ultra Sensitive tistim z mastno, k aknam nagnjeno kožo, v cenovno zelo ugodnem razredu.

Yes – intimno čistilo v peni, ne-odišavljeno: uporabljam že 2 meseca kot drugo čistilo, pogosto tudi kot jutranje čistilo. Penam se že leta izogibam, ker so mi vedno izsušile kožo. Ta pena je namenjena umivanju intimnih predelov, zato ima temu ustrezen pH (okoli 4.5), ki je najprimernejši tudi za čiščenje kože. Zaradi mojih preferenc sem se odločila za ne-odišavljeno verzijo, obstaja pa tudi različica z vonjem po vrtnicah. Pena omogoča s svojo mehkobo razvajanje kože, odlično se kombinira s Clarisonic ščetko in mojo Luna krtačko za čiščenje obraza. Enostavna formulacija z alojinim sokom pa je popolnoma ne-dražeča. Najbolj pa sem navdušena nad lahko embalažo z brezhibno delujočo pumpico (res veliko dam na embalaže).

Jessa – Intimpflege Washlotion Extra Sensitiv: gre za univerzalno formulirano čistilo. Ta gel za intimno nego uporabljam že vsaj 5 let ( DM znamka). Neodišavljen, s kislim pH-jem (na račun dodane mlečne kisline), ki ustreza vaginalni sluznici, ter dodatkom aloje vere, je popolno vsestransko uporabno čistilo. Kot čistilo za obraz sem ga pričela uporabljati šele zadnje mesece. Po navdušenju nad Yes peno,  sem preverila še sestavine v Jessa gelu in te so mi bile še bolj všeč: mlečna kislina vs citronska v Yes peni. Gel je prijeten na koži. Ponovno poudarjam, da ima popoln pH (okoli 4.5), zato ne izsušuje. Meni je moteča le nerodna embalaža, a je to za večino zares nepomembna ovira. Tudi cenovno je zelo ugoden: z nekaj € za 300 ml je najcenejše univerzalno čistilo. Zaradi sestave je popolno tudi za kožo telesa, ki je nagnjena k izsuševanju ali pa aknam po hrbtu in dekolteju. Pripočiti bi ga upala celo za umivanje občutljivega lasišča. Če  moški v vašem gospodinjstvu slučajno zapaničari, ker se je pomotoma stuširal z vašim gelom za intimno nego, ga lahko potolažite, da je njegova koža zaradi tega presrečna.

Jutranje čiščenje kože je tako kot dvojno čiščenje kontroverzna tema. Ne trdim, da vsak potrebuje jutranje čiščenje s čistilom. Potrebno se je naučiti poslušati potrebe svoje kože. Jaz imam zelo suho kožo, a včasih zaradi številnih plasti negovalnih izdelkov, ki jih nanesem zvečer (še posebej če uporabim t.i. nočne maske ali težja olja), čutim, da za odstranitev večerne nege in produktov delovanja mojih lojnic preko noči, potrebujem pomoč. Vsekakor pa menim, da umivanje samo z vodo ni dovolj za »mastnokožce« in najstnike z aknasto kožo. Ponoči so procesi prenove kožnih celic najintenzivnejši, poleg tega pa na prevleke blazin znosimo z lasmi kup umazaniej (že zato svetujem vsaj 2x tedensko pranje las, spanje s spetimi dolgimi lasmi in obvezno menjavo prevleke za blazino po vsakem pranju las – moja sodelavka, prav tako zdravnica,  je sinu z aknasto kožo menjala prevleko prav vsak večer…malo pretiravanja, a razumete, kaj želim poudariti).

Avene Gentle purifying scrub: je moj najljubši mehanski piling, ker ima izredno mehke granule, ki nikakor ne popraskajo povrhnjice. Veliko žensk uporablja veliko pregrobe pilinge. Sladkor, sol ali kavna usedlina nikakor niso primerni delci za tanko kožo obraza. Ko uporabite na koži obraza tako grobe delce, vaša koža pod mikroskopom izgleda podobno, kot bi uporabili žičnato stran gobice za pomivanje rdeče kuhinje z visokimi sijajem. Različno globoke mikro urezninice, pa so vstopno mesto za bakterije in poslabšanje aken.Eden od glavnih načel dobro zastavljene nege je namreč skrb za ohranjanje celovitosti kožne bariere na vsak način.

Mehanske pilinge uporabljam zelo redko, največ 1-2x mesečno in ob dobro načrtovani uporabi kislinskih tretmajev (preparati s salicilno, mlečno, mandljevo in glikolno kislino), tako redko uporabo svetujem tudi vsem ostalim: tudi tistim z mastno kožo.

Avene Gentle scrub ima plastične kroglice, ki so zelo mehke in popolne oblike, a je prav zaradi tega na zloglasni listi onesnaževalcev okolja. Imam ga že 4 leta in zaradi groze, po tem ko sem ugotovila, kakšno onesnaženje voda povzročajo ti drobni delci, sem njegovo uporabo še bolj razredčila. Žal nimam predloga za mehanski piling, ki bi ga nadomestil in bom vesela vaših predlogov v moji Facebook skupini.

MV organic skincare gentle cream cleanser: gre zakremno čistilo iz luksuzne, organske avstralske linije, ki sestavlja produkte namenjene občutljivi, k rozaceji nagnjeni koži. Čistilo ima popolno, potovanju prijazno ozko embalažo z brezhibno delujočo pumpico. V gosti kremasti vsebini se mešajo vonji vrtnic, kamilice in mandarin. Preobčutljiva sem na umetne parfume, ta vonj pa omogoča pravo wellness doživetje. Čistilo uporabljam predvsem v hladnih mesecih, ko imam občutek izsušene kože, predvsem po aktivnostih na prostem, kot je planinarjenje in smučanje. Cenovno je v visokem razredu. Cultbeauty ima pogosto razne ponudbe in jaz sem ga vrgla v košarico, ko je bilo možno za ceno enega dobiti dva.

May Lindstrom The honey mud: najbolj luksuzno in najdražje čistilo v moje zbirki. Nanj ne gledam le kot na čistilo, temveč bolj kot na čistilno/ pomirjevalno masko. Nekatere uporabnice se pritožujejo, da je kot čistilo neučinkovito, a temu niti ni namenjeno. Gre za mešanico medu, cvetnega prahu in propolisa, bele gline, olja makadamija oreškov, kakavovega olja in izjemne mešanice eteričnih olj, ki maski dajejo božanski, neponovljiv vonj, po katerem je maska najbolj znana. 100 ml lonček uporabljam vsaj 1x tedensko že 6 mesecev in sem nekje na polovici: za eno uporabo je potrebna za fižolček velika količina, ker ima masa izjemno dobro mazljivost.

Od kar sem kupilaThe honey mud, so masko še dodatno podražili, saj ima očitno dovolj zvestih kupcev, da si znamka to lahko privošči. To je eden tistih izdelkov, za katerega nočem peti hvalnic, ker vem, da je tako visok strošek težko upravičiti. Tako kot sama ne kupujem torbic nad 200€ (pa še tisto ponosim do konca), večina ne kupuje tako dragih kozmetičnih izdelkov. Če pa si lahko privoščite dizajnersko torbico in ste »skincarejunkie«, vam tega nakupa ne bo nikoli žal.

Tistim, ki si te maske ne morete privoščiti, pa svetujem redno izvajanje domačih medenih mask. Ne boste doživeli eteričnih vonjav originala, vseeno pa boste koži nudile to, kar omogoča medena glina. Med je znan po svojem čistilnem, pomirjujočem, antiseptičnem delovanju in dokazano pospešuje celjenje ran. Sama ga nanesem zgodaj zjutraj ob sobotah, nedeljah in dopustih. Nato pripravim zajtrk in po 30-40 minutah sperem s kože. Tistim z akutno nastalimi težavami s kožo (alergične reakcije, rozacea, akne, izušena koža,…) svetujem tako »maskanje« v trajanju vsaj 20 min vsak dan vsaj 1 teden.

 Namesto zaključka…

Čiščenje je zelo pomembno za zdrav izgled kože. Živimo v onesnaženem okolju. Predvsem v mestih se prebivalci premalo zavedajo vseh delcev (izpušni avtomobilski plini, ipd), ki se usedajo na površno najbolj izpostavljenega dela kože in rušijo njeno ravnovesje s strupi v obliki plinov, prašnih delcev, težkih kovin. Kombinacija te nesnage z maščobo, ki jo naša koža izloča za obrambno, je še posebej neugodna. Poleg tega uporabljamo dnevne kreme z zaščitnimi filtri, ki se dodatno usedajo na površino kože in jo »dušijo«. Odstranitev make-up-a je še najmanjši problem.

Komentiranje je onemogočeno