To besno objavo je motiviral ogled posterja, ki sem ga danes videla na svetovnem kongresu iz srčnega popuščanja v Parizu. V enem izmed kardioloških centrov so PONOVNO ugotovili, da so ženske bistveno slabše zdravljene tudi zaradi samega srčnega popuščanja. Poleg tega, da jim že v osnovi opravijo manj diagnostičnih preiskav za enaka stanja kot moškim, jim predpisujejo tudi pomembno manj osnovnih zdravil za zdravljenje srčnega popuščanja. Enako je bilo predpisanih le zdravil za odvajanje vode (diuretikov), ki so osnovno in najcenejše zdravilo za zdravljenje srčnega popuščanja.
Ko dosežemo zrelo dobo, so naša telesa mnogo bolj obremenjena od moških, a so moški ves čas bolje spremljani in zdravljeni. Pri pregledu krvne slike je npr spodnja referenčna vrednost hemoglobina za moške 130 g/l, za nas ženske je ” dovolj dobro” 120 g/l. Po 15 letih dela v medicini so mi stvari vedno manj jasne. Ženske mesečno krvavimo, porabljamo železo v nosečnostih, s porodom in z dojenjem izčrpavamo organizem, a je za nas “dovolj dobro” nekaj, kar je za moškega nezadostno.
Ginekologi ob spremljenju nosečnic mnogokrat opazijo padec hemoglobina celo pod 120, a jim npr celo vrednost 110 g/l ne predstavlja nobenega alarma. V smernicah (ki so jih najverjetneje pisali moški) piše, da se volumen krvi v nosečnosti poveča in se hemoglobin “razredči” in je to “fiziološka reakcija” oz “normalen odziv” (butam z glavo ob steno).
Sama sem v starosti 22 let imela vrednost hemoglobina 110 g/l. Prespala sem skoraj celo poletje! Od takrat dalje dosledno nadomeščam železo, ki ga izgubljam z močnimi krvavitvami in si redno kontroliram krvno sliko in zaloge železa (feritin).
Kaj mislite, kaj se zgodi, če ženska, ki ima hemoglobin v 6. mesecu nosečnosti 110 g/l ob porodu ali carskem rezu, izgubi 200-500 ml krvi?! Hb pade na 90-100 g/l! In takih primerov ni malo. Izmučeno mamico ob slabokrvnosti čakajo meseci neprespanih noči in aktivnega dojenja, ginekolog pa ji predpiše preparat železa, ki ji v najboljšem primeru dvigne Hb na “normalnih” 120g/l v 3 mesecih. Če ima mamica izjemno srečo in po tabletah železa ne dobi želodčnih ali prebavnih težav.
To je samo eden od primerov manjvredne obravnave ženskega zdravja.
Vsem mojim nosečim prijateljicam sem ob kontrolah laboratorijskih izvidov zato zabičala jemanje železa (iz naših izkušenj so najbolje prenašale Hematopan in Aktiferrin, ki ju prodajajo le v avstrijskih lekarnah).
Zavarovalnica krije bris le 1x na 3 leta, se nekaterim ginekologom ne zdi vredno svetovati, naj si vmesni letni bris plačamo same (kar npr stane ok 20€). Meni se to zdi nezaslišano! Ne zato, ker si moram bris plačati sama. Navajena sem večino svojih preventivnih diagnostičnih preiskav (laboratorijskih in slikovnih) opravljati samoplačniško. Jezna sem, ker me na nezadostno preventivo 3 letnih brisov nobena od mojih 3 (!) ginekologinj v zadnjih 10 letih , sploh ni seznanila.
 
MORATE skrbeti zase in za svoje zdravje! Se same spremljati. Kot je lepo komentirala moja prijateljica in kolegica zdravnica: potreben je girl-power!

Komentiranje je onemogočeno