Kot svetlopolti, svetlolasi, modrooki, mi je stroka hitro uspela dopovedati, da potrebujem »zaščito« pred sončnim UV sevanjem. Do svojega 20. leta sem večkrat pridobila sončne opekline in že pri 25-ih sem ugotavljala kronične spremembe kot posledico sončnega sevanja; predvsem po zgornjih udih, dekolteju in golenih. Takrat sem začela tudi svoje službovanje kot zdravnica in opazovala sem, v kakšni meri sonce pri starejših pospešuje staranje kože. Starejše mestne dame, ki so bile vzgojene v nošnjo slamnikov in skrivanja v senci, so imele veliko lepšo kožo kot gospe, ki so izkoristile prav vsak sončni žarek za pridobivanje zagorele polti. Še posebej me je presenetilo, kaj lahko naredi dolga leta trajajoča izpostavljenost soncu na hrbtu, kjer koža postane dobesedno usnjato zadebeljena, posuta s starostnimi (sončnimi) pegami in lišaji.

 Zaradi vsega tega sem se pred približno 15 leti pričela izogibati soncu. 12 mesecev na leto, vsak dan, sem pričela uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem za obraz. V poletnih mesecih sem se držala sence, ne morju hodila pokrita od glave do nog in poslušno kupovala kreme za telo z zaščitnim faktorjem 30. Ubogala sem stroko: to je dermatologe.

Pred 5 leti sem prvič zanosila. Nosečnice so se mi vedno zdele posebna vrsta in tudi sama se hitro postala «drugačna«. Nenadoma so me začeli motiti vsi strupi v okolju, čez noč sem postala kemično občutljiva. Moja zbirka parfumov se je l. 2012 upokojila. Ne prenesem več vonja mehčalcev, hrana z rokom uporabe več kot 2 tedna je zame postala neužitna. Med nevarne kemikalije sem takoj uvrstila tudi kemične filtre za zaščito proti soncu v kremah. Ženska nečimrnost v meni je našla opravičilo za nadaljnjo rabo krem s kemičnimi filtri za zaščito obraza. To sem upravičila s tem, da je površina obraza  zelo majhna v primerjavi s površino telesa in s tem tudi majhna sistemska absorbcija potencialnih strupov. Druga plat izogibanja sonca pa je bil strah pred prenizkim D vitaminom. Brala sem številne študije, ki dokazujejo, kako nižje ravni vitamina D med nosečnostjo negativno vplivajo na razvoj ploda. Sonce je spet postalo moj prijatelj.

V današnjem času prav vsak lahko najde argumente za pravilnost svoje izbire. Dermatologi svarijo pred UV sevanjem, ker naj bi povzročalo večjo verjetnost razvoja kožnega raka. Seveda je ta strah utemeljen. Bazaliom in ploščatocelični karcinom kože, ki se najpogosteje pojavljata na koži obraza in ušes, sta absolutno povezana z dolgoletno izpostavljenostjo UV sevanju. A teh dveh se sama ne bojim. To je večinoma rak starejše populacije, težko ga je spregledatiin najpomembneje: ne zasevata. Strašijo nas pred drugim zlobnim kožnim rakom, to je malignim melanomom. O tem pa so podatki »zmedeni«. Pogosto se pojavlja na koži, ki sploh ni bila pretirano izpostavljena soncu. Pojavlja se pri mladih! Spoznala sem 40-letno žensko, ki so ji naključno videli znamenje med prstoma na stopalu, za katerega se je izkazalo, da je maligni melanom. Pred kratkim sem brala popis 37- letnice, ki jo zdravijo zaradi razširjenih metastaz malignega melanoma. Poznala sem zdravnico, ki so ji ga prav tako odkrili pred 40. letom starosti. Bila je ambiciozna deloholičarka, z vsaj 30 kg presežka in dvomim, da je bil maligni melanom posledica pretirane izpostavljenosti soncu. Moje mnenje je, da je razvoj te vrste raka povezan s slabim imunskim sistem, kar dokazujejo tudi študije.

Od kar spremljam Jack Kruse-ja, sem mirna. Jack Kruse in ostali »biohekerji«  trdijo, da je za bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, nevrodegenerativne bolezni in Alzheimerjevo demenco) kriva tehnologija.

  1. Pomanjkanje sončne energije, ki prek fotonov omogoča elektronski transport za produkcijo celične energije v obliki ATP.
  2. Izpostavljenost umetni svetlobi modrega spektra v večernih in nočnih urah, ki »zamorijo« izločanje melatonina in s tem uničuje pravilen dnevni ritem ostalih hormonov.

Ne maram poležavanja na soncu in ga še vedno odsvetujem. Kar svetujem je, moder izkoristek sončne energije. Prilagoditev okolju. Kratki rokavi, kratke hlače, oblačenje primerno letnemu času Zadnjih nekaj dni sem hodila po mestu in opazovala. Končno smo dočakali tople, dolge, svetle dneve. Mlajši se počasi slačimo, starejši pa ostajajo oblečeni. Organizmi z največ obrabe, potrebni čim več sončne energije, ki bi pognala mitohondrije (energetske tovarne v celicah), se skrivajo pod plastmi oblek. Zaradi kulture. Sama vem, kaj skrivajo. Pod tankimi materiali se skrivajo viseči trebuhi zaradi »starostne« sladkorne bolezni. Pod dolgimi hlačnicami otekline nog in zadebeljene, povečane vene zaradi venskega popuščanja. Skrivajo poudarjeno žilno risbo po celem telesu, majhne podkožne hematome (modrice) vse povsod zaradi zdravil proti strjevanju krvi. Vse to skriva pod obleko del populacije, ki najbolj potrebuje sončno regeneracijo.

Ko preideš na to stran razmišljanja, ti postane vseeno.

V kratkih hlačah preživljam poletje že nekaj let. Vseeno mi je, če koga motijo moja bedra in celulit. Ko sem danes hitela skozi množico ljudi na tržnico, sem razmišljala, koliko dobrega bi naredila za počutje vseh starejših, če bi jim kot zdravnica dovolila, da se slečejo. Da pokažejo noge, ki predstavljajo njihovo transportno sredstvo že več kot 80 let in roke, s katerimi so zgradili prihodnost sebi in svojim otrokom. Kažejo po 80 letih znake obrabe? Pa kaj? Vas motijo njihove razširjene vene po nogah in viseča koža na rokah? Verjemite mi, da vas bo to še najmanj motilo, ko/ če boste dočakali starost.

Nekaj ur po mojem filozofskem pobegu, me je poklicala mami. Da se je moja 82-letna nadvse vitalna babica pri kosilu zgrudila in izgubila zavest. Šla sem jo iskat na urgenco. Oblečena sem bila v zelo kratke hlače in majico s kratkimi rokavi iz luknjastega blaga. Moja vedno nadvse spodobno urejena babica me je pričakala z infuzijo, v dolgih temnih hlačah iz prehodnega materiala, nogavicah, kratki majici in telovniku, saj se za starejšo gospo ne spodobi, da kaže kolena in obroček okoli trebuha (moja babica ima okoli 60 kg!). Incident je potrdil pravilnost mojega razmišljanja in od danes naprej bo vodilni nasvet mojim pacientom te sezone, naj izkoristijo poletje in se požvižgajo na samooklicane modne policaje, ki določajo, kakšno je spodobno oblačenje za določeno starostno obdobje.

Izkoristite sončno energijo! Izogibajte se preveliki izpostavljenosti in sončnim opeklinam, a za to ne potrebujete vedno krem z zaščitnimi faktorji, niti oblačil, ki vas pokrivajo od pet do glave.

Komentiranje je onemogočeno