May Lindstrom The honey mud

V članku Čiščenje kože obraza sem omenila, da sem ponosna lastnica izdelka ene  najbolj kultnih kozmetičnih znamk zadnjih let in ljubljenca Instagrama: The honey mud, ustvarjalke in ustanoviteljice znamke, bivše manekenke May Lindstrom.

Velikodušen »vzorec« sem prejela v eni izmed darilnih škatel v spletni prodajalni Cult beauty in bila je ljubezen na prvi »poduh«. Bazo vonja tvorijo medene note, ki jim moč daje bogat vonj kakavovega olja, poživljajoč vonj sladke pomaranče, zapeljiva vanilija in omamen ylang-ylang…ostalih not moj nos ne prepozna, oz so le del opisane simfonije dišavne mešanice. Novembra lani sem naročila 100 ml lonček najboljše čistilno/ hranilne maske, kar sem jo kdaj imela, za ceno 58€, kar se mi je zdela poštena cena. Masko varčno uporabljam že 9 mesecev približno 1-2 x na teden in porabila sem ¾ vsebine. Kmalu po moje nakupu so ceno dvignili na 95€! Kaj takega v vsej svoji zgodovini nakupovanja kozmetike še nisem videla! Kljub 63% podražitvi je maska konstantno razprodana.

Poleg enega najlepših vonjev ima maska tudi izjemen pomiritveni učinek na razdraženo kožo. Kombinacija medu in propolisa kožo »razkužita«, saj delujeta antiseptično in delujeta kot naravni antibiotik. Prvovrstna nežno mleta bela glina deluje kot adsorbens, ki veže nečistoče in pomaga čistiti pore, hkrati pa deluje kot blag piling. Unikatna sestavina je tudi koloidno srebro, ki je prav tako znana kot naravni antibiotik, ki uničuje nezaželene bakterije in druge mikroorganizme, ki uničujejo kožno bariero oz. njeno zaščitno plast.

Večina glinenih mask mojo suho kožo sicer učinkovito očisti, a jo oropa zaščitnih naravnih olj. The honey mud vsebuje olja (npr. makadamija oreščkov in kakavovo olje), ki koži po razstrupitvi z mešanico medu in gline, ohranijo lipidno (maščobno) bariero.

May Lindstrom THE HONEY MUD

My Brin Medeno razpoloženje

Takoj ko sem prebrala, da je na slovenskem trgu kozmetična linija, ki se zgleduje po May Lindstrom, sem jo hotela preizkusiti. My brin je ročno narejena kozmetika, s popolnoma naravnimi sestavinami, brez dodanih konzervansov. Ustvarjalka njenih izdelkov je Primorka farmacevtka Petra, zaljubljena v naš avtohtoni brin.  Izdelek, ki se zgleduje po The honey mud prav tako vsebuje med, belo glino, koloidno srebro, olje sladke pomaranče, kakavovo olje in ylang-ylang. Kljub nekaj podobnim sestavinam, je Medeno razpoloženje popolnoma drugačen izdelek.

Medeno razpoloženje je podobno kot The honey mud čistilna maska namenjena drugemu čiščenju kože obraza (glej Čiščenje kože obraza) ali kot samostojna osvežilno čistilna glinena maska. Izvirna sestavina olja iz brinovih jagod naj bi imelo številne zdravilne učinke na kožo. Deluje antiseptično, protivnetno, protivirusno, protiglivično in kot antioksidant. Protivnetne lastnosti v brinovem olju naj bi pomagale pri luskavici in kožnih izpuščajih.

Moja izkušnja

May LindstromThe honey mud sem opisovala že v prej omenjenem članku. Zame pomeni čistilno masko, ki ne izsušuje kože kot ostale glinene maske, temveč jo nahrani in pomiri. Nanašam jo približno 1x tedensko v tanki plasti, včasih jo več kot 15 minut po nanosu poškropim z antioksidantnim tonikom in pustim tudi po 60 minut. To je moj čas razvajanja, aromaterapije, sladkega užitka, ki nadomesti tudi željo po čokoladnih dobrotah. Primerna je za večerno umiritev po stresnem dnevu, ko tudi živčni sistem pripravi na spanec.

Čeprav generalno mogoče nepomemben del, moram poudariti, da je embalaža MayLindstrom izdelkov izjemne kvalitete. Lonček je iz Miron stekla, ki ga izdelujejo na Nizozemskem in ščiti vsebino pred škodljivimi učinki svetlobe. Prepušča samo vijolični spekter svetlobe in s tem ohranja svežino sestavin. Lončka po uporabi maske nikakor ne bom zavrgla.

My brin Medeno razpoloženje nudi popolnoma drugačno doživetje in je kljub na videz podobnim sestavinam originalen izdelek. Vonj me spominja na planinske izlete v otroštvu, ko sva z babico nabirali brin za zdravilni brinjevec, ki so ga prejšnje generacije uporabljale za boljšo prebavo (brinjevec je tudi v naboru izdelkov My brin, kar povem samo informativno, saj sem sama kot absolutni abstinent prepričana, da je vsak alkohol strup). Zame je to nostalgičen, smolnati vonj  posebnega iglavca, ki me s spomini popelje po otroških poteh v naravi.

Občutek na koži ni hranilno-vlažilen. Glina ne zateguje in se na koži ne posuši, vseeno pa na moji suhi koži masko lahko pustim največ 15 minut, ker dobim nekak občutek »pregrevanja« kože: kot bi bila samo z obrazom v IR savni. Med spiranjem maske z obraza na koži ostane sled olj, ki se v manj kot 3 minutah vpijejo in lahko nadaljujem z mojo nego.

Menim, da je maska primerna za vse tipe kože. Za suho 1-krat tedenska razstrupljevalna maska, za mastno pa v sklopu vsakodnevne antiseptične, antibakterijske, protivnetne  terapevtske nege.

Tudi My brin (kot tudi May Lindstrom in Add Actives) uporablja črno-vijolično Miron steklo za svoje produkte, tako da so kar najbolje zaščiteni pred razgradnimi vplivi svetlobnih žarkov.

Zaključek

V drogerijah je na razpolago velika izbira glinenih mask. Glinene maske si lahko namešate tudi same, a svetujem veliko previdnost pri nakupu ustrezne gline, saj ima večina preostre, pregrobe delce, ki namesto željenega pilinga naredijo drobne ureznine in s tem vstopno mesto za bakterije, ki lahko povzročajo vnetje in akne. Drogerijske maske imajo poleg neželjenih konzervansov tudi toksične parfume, ki na kožne celice delujejo kot dodatna obremenitev in povzročajo njihov pospešen propad in stimulirajo vnetja.

Glinena maska je zame investicija. Lonček s 100 ml The honey mud-a bo najverjetneje zdržal 12 mesecev.  Medeno razpoloženje pri »suhokožki« zadošča za vsaj 6 mesecev, pri »mastnokožki« pa glede na pogostejšo uporabo malo manj.

My Brin MEDENO RAZPOLOŽENJE vs May Lindstrom THE HONEY MUD

 

The honey mud Medeno razpoloženje
Konsistenca Medeno-čokoladni-vanilijev puding svetlo rjave barve Hibrid med pudingom in klasično vlažilno masko, nežno zelene barve, na koži bolj »vodena« kot THM
Vonj Opojna mešanica čokolade, vanilije, pomaranče, medu in ylang-ylanga Osvežilen vonj po brinovih jagodah in grmičastih smolnatih iglavcih
Embalaža Mironsko steklo Mironsko steklo
Občutek na koži Hranilna, pomirjujoča maska Čistilna, protivnetna in antiseptična maska s učinkom povečane prekrvavitve
Končni učinek Pomirjena očiščena koža in nahranjeni vsi čuti, ki reagirajo na mešanico sladkih vonjav Očiščena, osvežena koža. Povečana prekrvavitev.
Cena 95€ za 100 ml 39€ za 100 ml

 

Zanimiva zgodbica

V času pisanja članka me je presenetilo deževno vreme in z družino nismo uspeli na izlet, ki sem ga nameravala izkoristiti za iskanje brinovih grmičev in fotografiranje za blog. Prosila sem mami, da gre primerno oblečena na lov za brinovimi vejicami. Ob prihodu je povedala zanimivo zgodbo.

Njen dedek je živel na planini pod Ljubeljem in imel na stotine ovc. Enkrat mesečno sta moja mami in njen brat nabirala brinove jagode, jih na drobno nasekljala in mojemu pra-dedku pomagala priklicati ovce s planin. Brin so zmešali s soljo, napolnili kadi z vodo in ovce nahranili po starodavnem receptu. Mami pravi, da je mojega pradedka pogosto obiskoval krajevni veterinar in se čudil, kako zdrave so njegove ovce 🙂

Komentiranje je onemogočeno