Srce ima 4 votline: levi prekat, levi preddvor, desni prekat in desni preddvor. Levi prekat pumpa kri v telo, desni prekat pa v pljuča. Med votlinami in velikimi žilami (aorta in pljučna arterija) so zaklopke, ki delujejo kot nepovratni ventili. Ko npr levi prekat iztisne kri v aorto skozi aortno zaklopko, se po iztisu aortna zaklopka zapre in mora tesniti, tako da kri ne uhaja nazaj v levi prekat.

Meni osebno je najbolj zanimiva mitralna zaklopka. Čudovita struktura je! Dvokrilna vrata med levim preddvorom (kamor priteče kri iz pljuč) in levim prekatom. Dva tanka lističa vezivnega tkiva, ki si ju predstavljam kot dva kosa svilnatega blaga, ki z mnogimi nitkami (hordami) privezanimi na stožčaste (papilarne) mišice, ki štrlijo iz sten levega prekata v notranjost in pri krčenju (iztisu) vlečejo lističa k sebi in s tem skupaj. Ker je za delovanje te zaklopke potrebno zdravih več enot, jo imenujemo tudi mitralni aparat. Ta se lahko okvari zaradi okvare papilarne mišice (npr po srčnem infarktu), zaradi poškodbe horde, zaradi razširitve mitralnega obroča (ob okvari srčne mišice pri srčnem popuščanju), na katerega sta lističa pritrjena. Lahko pa sta okvarjena lističa sama.

Struktura mitralnega aparata (vir:http://www.renalandurologynews.com)

Ker je možnih toliko napak na aparatu, je narava na tej zaklopki dovolila nekoliko več »rezerve«. V mehaniki to imenujejo dovoljena stopnja tolerance stroja, v medicini pa nepomembno puščanje na tej zaklopki imenujemo fiziološka regurgitacija ali fiziološka insuficienca.

Lističa mitralne zaklopke plapolata z dobrim stikom pri zaprtju

Ko pregledujem zaklopko, sem vedno hkrati pozorna na vse njene elemente. Registriram velikost votlin, moč krčenja srčne mišice, plapolanje lističev, njuno debelino in valovanje. Opazujem, v kakšnem položaju sta, ko se zapreta in šele nato vklopim »barve« (colour Doppler), ki mi prikažejo, koliko zaklopka pušča.

Ko so začeli opravljati ultrazvok srca, si preiskovalci niso najbolj predstavljali, kako zaklopka res deluje. V mislih so imeli popolna, gladka lističa, brez zadebelitev, brez plapolanja, ki skoraj 100% tesnita. Takoj, ko so si prikazali malo zadebeljen, daljši in valovito plapolajoč listič, zaradi česar je zaklopka malo puščala in s tem na ultrazvoku kazala barvni signal v »napačno smer«, so postavili diagnozo prolaps mitralne zaklopke…skoraj vedno je šlo pri tem za prolaps sprednjega lističa.

Sprednji listič je cca 2x širši od sprednjega in zato je pri njem možna večja variabilnost znotraj populacije. Pacientom to razložim na primeru naših nosov. Imamo kratke, majhne, dolge, široke, krive nosove…pa nas večina nima težav z dihanjem. Podobno je s sprednjim lističem. Pri nekaterih je material žariščno zadebeljen, listič je lahko daljši in zato dela ob zaprtju »favde« ali gube. Več kot je na lističih lepotnih napak, večja je verjetnost, da lističa ob zaprtju ne ustvarita popolnega stika in zato prikažemo nekaj puščanja. Vkolikor je tega puščanja po normativih zelo malo, ga imenujemo fiziološka regurgitacija.

Miksamotozno zadebeljena oba lističa mitralne zaklopke, ki prolabirata, zaradi česar zaklopka pušča (prikaz v naslovnem posnetku)

Včasih pa na pregled pride pravi prolaps mitralne zaklopke. Ta je definiran s spremenjeno strukturo lističev, ki sta pogosto iz drugačnega materiala. Ta ima večjo vsebnost glikozaminoglikanov, ki dajejo želatinasto konsistenco in ultrazvočno daje videz zadebeljenega rahlega tkiva. Kadar gre za to okvaro, sta taka oba lističa, ki sta obilnejša, daljša, bolj plapolata, nimata optimalnega stika in zato puščata. Take zaklopke je potrebno redno spremljati. Zaradi slabše kakovosti materiala zaklopke, se lističa hitreje obrabljata (starata), lahko se strga tudi katera od hord (nitk, ki listič pritrjuje na mišico) in zaklopka lahko s starostjo oslabi v funkciji, prične pomembno puščati in je potrebna operacija.

Članek sem napisala, da potolažim vse, ki vas skrbi, da vam ena od srčnih zaklopk pušča, pa imate v resnici le lepotno napako. Pa tudi za vse tiste, ki imate pravi prolaps, da razumete, zakaj so redne ultrazvočne kontrole zaklopke nujne.

Komentiranje je onemogočeno