POČITNIŠKA NEGA OBRAZA

Dopust si nas večina predstavlja kot time off. Čas, ko prakticiramo minimalizem (ki se z zrelostjo stopnjuje) in prakticizem.
Kaj je tisto, kar resnično potrebujem na morju ali ob jezeru?

 

ZAŠČITA PRED SONCEM
V vsakodnevnem življenju si še vedno veliko žensk domišlja, da je njihova koža odporna na UV sevanje, da jih zadovoljivo ščiti njihov puder ali BB krema s spf. Celo najhuje: da sploh ne potrebujejo kreme z zaščitnimi filtri, ker so bolj privlačne z zagorelim obrazom in jih sonce polepša. Slednje živijo v najhujši zmoti.
Sončni žarki oddajajo UVA, UVB in UVC sevanje. UVC se absorbira že v atmosferi.  Dosežejo nas UVA ( A kot Agging: povzroča globoke poškodbe kože, zaradi katerih strukture v koži hitreje propadajo in se starajo, a tega ne vidimo sproti) ter  UVB (B kot Burning: ki povzročajo opekline oz “barvo”).
Napačno je tudi mišljenje, da ni poškodb kože, če ne dobimo “barve”. Tudi steklo nas ne ščiti pred UV sevanjem. Avtomobilsko steklo npr blokira 60-70% UVB žarkov, precej manj pa bolj škodljivih UVA žarkov.
UV sevanje je odgovorno za glavnino starostnih sprememb na koži: od hiperpigmentacij (madežev, flekov, sončnih peg), do propada kolagena in s tem nastanka gub ter viseče kože.
Moja glavna oprema za nego kože obraza je torej zaščita (mažem se le po obrazu, vratu in dekolteju). Spakirala sem klobuk, sončna očala in kremo s spf 50.
Kremo s SPF nanesem cca 3-4x na dan. Preko dneva si  1x umijem kožo z gelom za obraz, saj bi se toliko slojev neizogibno začelo svaljkati. Na morju ne nosim makeup-a.
Dolga leta sem iskala popolno kremo s spf 50. Bile so pretežke, premastne,  puščale belkast sijaj ne obrazu, dajale dušeč občutek na koži, mi lezle v oči in meglile vid. Pred leti tudi nisem vedela, kako odporne na umivanje so te kreme in zaradi premalo temeljitega čiščenja sem poletje vedno zaključila z globinskim čiščenjem zamašenih por pri kozmetičarki. Kar prakticiram še vedno, a obisk pri kozmetičarki ni več urgenten opravek po dopustu.
Pred 2 letoma sem odkrila kremo, ki sem ji zvesta od takrat  dalje.
Alpha H Daily Essential Moisturiser SPF 50 je v praktični tubici z zaklopko na pokrovčku in dodatnim pokrovčkom, ki po nekaj dneh vedno razpade, a ni potreben za zatesnitev tubice. Krema lahko zaide v oči, kar povzroča nekaj urno solzenje ali pekoč občutek, zato svetujem 1.5 cm prosti rob ob nanašanju okoli oči. Na moji suhi koži se ob zadostnem nanosu (glej fotko) popolnoma vpije v 3-5 minutah in pusti zdrav sijaj, namesto belega, mastnega filma. Uporabljata jo tudi moj mož (ki pravi, da je edina krema, po kateri ni bel in ga ne pečejo oči) in prijateljica z mastno kožo (ki je bolj navdušena le še nad Estee Lauder Day Wear Advanced Multi-Protection Anti-Oxidant & UV Defense SPF 50).

Alpha H Daily Essential moisturiser

 

Na fotki je količina kreme, ki jo porabim za enkratni nanos na obraz in vrat (glavnina gre na obraz): taka količina potrebuje 3-5 minut, da se vpije. V kolikor uporabite manjšo količino, ne morete računati na faktor zaščite, ki je naveden na embalaži.

 

ANTIOKSIDANTI
Ker ob reakciji stika kemičnih filtrov v zaščitni kremi in UV sevanja nastajajo prosti kisikovi radikali, kožo dodatno ščitim z antioksidanti.
Najpomembnejše se mi zdi povečanje antioksidantne zaščite od znotraj. Zato sem s seboj vzela: korenje, paradižnikovo omako, avokado, C vitamin in Resveratrol v kapsulah ter Derma E  Blažilni serum s Pycnogenol-om (ki je zelo močan antioksidant) in AddActives Tetraforce C20 serum (moja ocena seruma na linku).
Od kar imam sokovnik in skoraj vsak dan pijem sveže sokove iz pese, korenja, grenivk, ingverja in limone ( v različnih kombinacijah z 2-3 od navedenih), je moja koža pridobila na odpornosti na sonce in celo razvije nekaj zdravega tena (ki se ne morem imenovati “barva”, vsekakor pa nisem več “jogurt”). Vsa barvila iz navedenih sadežev (predvsem karoteinoidi iz korenja in grenivke ter likopein iz paradižnikove omake: likopein je eden redkih antioksidantov, ki na moči pridobi s toplotno obdelavo) moji koži pomagajo pri obrambi proti sončnim poškodbam in celjenju poškodb ob drugih zunanjih vplivih.

Moje kosilo. Juha polna antioksidantov.

Avokado vsebuje veliko antioksidantov. Vsebuje karoteinoide (alfa in beta karoten, beta kriptoxantin, zeaxanthin in lutein). Veliko karotenoidov v prehrani dokazano izboljša gostoto, debelino, tonus in splošni boljši izgled kože, kar sem sama občutila po približno 3 mesecih rednega pitja sveže iztisnjenega korenčkovega soka.
Poleg karotenoidov so antioksidanti v avokadu še: vitamin C in vitamin E (ki zmanjša poškodbe kože, ki jih povzroča UV sevanje). Avokado ščiti kožo od znotraj tudi z visoko vsebnostjo oleinske kisline. To je mononenasičena maščobna kislina, ki zadržuje vlago v zgornjih plasteh kože in s tem omogoča mehkobo in dobro hidracijo le-te. Oleinska kislina sodeluje pri regeneraciji poškodovanih celic, zmanjšuje rdečico in vnetje kože. Avokado je odličen sadež za osebe s suho kožo.
Derma E  Blažilni serum s Pycnogenol-om je lahek serum mlečnate konsistence z izjemno antioksidantno kapaciteto.
AddActives Tetraforce C20 z vitaminom C, vitaminom E v najčistejši obliki (tokotrienolov), alfa lipoično kislino (ALA) in koencimom Q10, prav tako pomaga v boju proti škodi, ki jo povzroča UV sevanje na razpad kolagena, elastina in poškodbe celičnega genetskega materiala: DNA. V kolikor sem zjutraj uporabila Pixi Glow tonik z glikolno kislino, sem Tetraforce uporabila zvečer. Če pa sem zvečer uporabila Alpha H Liquid Laser (prav tako z glikolno kislino), sem Tetraforce uporabila zjutraj. Vitamina C nikoli ne plastim z glikolno kislino, da ne bi izzvala preobčutljivostne ali vnetne reakcije na koži.
Antioksidantna seruma in tonik

Antioksidantna seruma in tonik

 

ČIŠČENJE KOŽE OBRAZA
Ob notranji in zunanji obrambi pred zunanjimi vplivi UV sevanja, mi je naslednje zelo pomembno temeljito čiščenje kože. Kot sem že na začetku omenila, so kreme z zaščitnimi filtri (tako kemičnimi kot fizikalnimi ali mineralnimi), zelo “težke” za kožo. Kemični filtri reagirajo s strukturami v zgornjih plasteh kože in UV žarke absorbirajo. Mineralni pa sedijo na koži in UV žarke odbijajo. Vsekakor so te snovi večinoma težje odstranljive, zato je uporaba čistil za njihovo raztapljanje in odstranjevanje nujno.
Čistila za obraz

Čistila za obraz

Zadnje leto sem uspešnejša pri preventivi zamašenih por z uvedbo oljnatih čistil v prvo fazo čiščenja. Trenutno uporabljam Biobaza micelarno olje, ki je glede na količino in trajanje cenovno ugodno in dostopno v vsaki DM prodajalni. Ker je embalaža nepraktična za potovanje, sem ga nekaj prelila v stekleničko s kapalko, ki je najbolj higienčna za reciklažo.
Ker ne maram, da mi na dopustu prtljago zasedajo embalaže in full size izdelki, vzamem s seboj kolekcije potovalnih količin kremic in čistil.

 

VLAŽENJE
Najpomembnejši ukrep pri izboljšanju navlaženosti kože je sprememba prehrane in zadostno pitje vode. Nekaj prehranskih ukrepov in izvrstnih živil sem omenila zgoraj, pomembno je tudi dodajanje omega 3 maščobnih kislin.
Šele na drugem mestu je takoimenovana “lokalna terapija”, to je uporaba serumov in krem.
Tokrat sem izbrala Caudalie Vinosource Moisturizing Sorbet. Gre za zelo lahko hidratantno kremico gelaste/mousse konsistence, ki se hitro vpije in za seboj pusti minimalno lepljiv film, ki je nemoteč. Vonj spominja na enega mojih najljubših serumov, ki sem ga kupila celo 3x: Caudalie Vinoperfect Radiance Serum Complexion Correcting. Caudalie je znamka, ki ji zaupam. Do sedaj me še noben izdelek ni popolnoma razočaral. Vsi vsebujejo grozdni ekstrakt, ki je močan antioksidant, zgornja kremica pa še hialuronsko kislino, glicerin in karitejevo maslo, ki poskrbijo za vlaženje in zadrževanje vlage. Odlična poletna kremica; tudi za mastno kožo.
Hidratantna nega za obraz in hranilno olje

Hidratantna nega za obraz in hranilno olje

 

GLIKOLNA KISLINA

Spada med Alfa hydroxi kisline, s kratico večkrat imenovane: AHA.  Gre za eno mojih najljubših anti-age sestavin in je moja glavna eksfoliacijska substanca, ki poskrbi za kemični piling mojega obraza.

Glikolna kislina raztaplja vezivo med odmrlimi celicami v zgornjih plasteh kože, ki jih s čiščenjem nato odstranimo in odkrijemo sijočo mlado kožo spodaj.

Glikolno kislino v višjih koncentracijah  uporabljajo dermatologi v profesionalnih kemičnih pilingih za zdravljenje brazgotin, madežev oz starostnih peg in drobnih gubic. V nižjih koncentracijah (5-10%) je primerna tudi za vsakodnevno domačo uporabo in ima ob daljši uporabi podobne učinke kot enkratni profesionalni tretmaji. Če zanemarim uporabo glikolne kisline za več kot en teden, se mi hitro pozna na velikosti por in izgubi kožnega sijaja. Zato sem s seboj vzela Pixi Glow Tonic, ki je kultni izdelek s 5% glikolno kislino, namenjen začetnicam, tudi tistim z občutljivo kožo, in vsakodnevni oz pogosti uporabi. Kljub takemu oglaševanju, tudi začetnicam svetujem max 3-4x tedenski nanos v smislu tonificiranja kože z vatko, lahko zjutraj ali zvečer: v obeh primerih je obvezna uporaba krem z zaščitnimi faktorjem vsaj 30.

Trenutni produkti z glikolno kislino

Trenutni produkti z glikolno kislino

 

ZAKLJUČNE MISLI
Sem del več milijonske skupnosti “beautyjunkie-jev” in “skincarejunkie-jev”, a moja prva ljubezen bo vedno medicina in čudežni stroj, imenovan človeško telo z vsemi njegovimi skrivnostnimi mehanizmi.
Verjamem, da negovalna kozmetika z vsemi aktivnimi sestavinami pomaga izboljšati splošni videz kože. A osnova je še vedno zdravje v vseh pomenih. Poznam ženske, ki niso nikoli posvečale pozornosti znanosti okoli nege kože, pa imajo kožo, ki izgleda popolna, ker je ogledalo zdravja njihovih notranjih organov.
 
Zato je najpomembnejša prehrana in prehranski dodatki, s pravo mero maščob, proteinov in antioksidantov (zagovarjam veliko zelenjave namesto sadja), ki zagotavljajo zaščito od znotraj.