Snail bee high content mask pack

Večkrat dobim vprašanje glede nasvetov o negi kože, ki se začnejo: “imam mastno do mešano kožo”.
Meni to ne pove dosti. Tudi sicer se ženske pogosto samo-diagnosticiramo z napačnim tipom kože in z negovalnimi produkti, ki jih uporabljamo vzdržujemo lastno diagnozo ali jo celo poslabšamo.
Sama sem se npr diagnosticirala s suho kožo, ko sem imela še popolnoma “normalno”. Z uporabo krem za zelo suho kožo, brez znanja o sestavinah, sem imela kožo sicer nahranjeno, a še vedno zategnjeno – pridelala pa sem si zamašene in povečane pore zaradi kombinacije “gomiljenja” težkih, mastnih krem in nezadostnega čiščenja.

Meni “mastna do mešana koža” pomeni neko neravnovesje, proti kateremu se koža bori s prekomerno produkcijo loja oz maščob. V tem prispevku bi rada osveščala, na kaj biti pozoren pri “težavni” koži.

HORMONI

Najprej ugotovite, koliko je stanje vaše kože povezano z vašim menstrulanim ciklom. Verjamem, da se na te spremembe veliko da vplivati s pravimi prehranskimi dopolnili in ustreznim izborom živil oz izogibanju neustreznim živilom.
Veliko pišem o pomembnosti ščitnice, ki je za naše celice “master hormonski organ”. Ščitnični hormoni so udeleženi pri vseh procesih v celici in pomanjkanje se kaže na vseh organskih sistemih: tudi prebavilih in koži, ki sta oba zelo tesno povezana organska sistema.
Avtoimunske bolezni ščitnice so zelo razširjene in sumijo, da pri postavitvi diagnoze pogosto zakasnilmo 5-10 let. Ker so pri nastanku te bolezni vpletena tudi prebavila in neprenašanje mlečnih izdelkov ter glutena, svetujem določitev vseh parametrov, s katerimi opredelimo stanje ščitnice (opozarjam, da vaš zdravnik ni dolžan opraviti teh laboratorijskih preiskav na vašo željo! niti nima pooblastil, da za vse od naštetih izda naročilnico): TSH, FT3, FT4, anti TPO in anti Tg.
Po opravljenih izvidih vsaj lahko izključite enega od vzrokov za težave. V primeru bolezensko spremenjene ščitnice pa zdravimo vzrok. Pri tem je najpomembnejša sprememba življenjskega sloga, saj zdravila pridejo na vrsto šele, ko avtoimunsko vnetje popolnoma uniči delovanje ščitnice

PREHRANA IN ZDRAVILA

S sodobno prehrano, jemanjem antibiotikov in množičnim predpisovanjem ostalih zdravil (sama sem najbolj “občutljiva” na prekomerno predpisovanje kontracepcijski tablet in inhibitorjev protonske črpalke za zmanjševanje izločanja želodčne kisline) vplivamo na prebavila in s tem na okolje v celotnem telesu. Črevo je zid, ki naj bi nas branil pred snovmi, ki jih nočemo v krvi, in nam nudil obilje snovi, ki jih celice vseh naših organov potrebujejo za optimalno delovanje.
Ob porušeni črevesni barieri bodo znaki vidni tudi na koži.
Zato svetujem poskusno vsaj 3 mesečno izključitev VSEH mlečnih izdelkov. V kolikor to ni uspešno pa laboratorijsko preiskavo krvi intolerance na živila (Adrialab) ter poskusno vsaj 3 mesečno izključitev glutena iz prehrane (za ljudi, ki nimajo potrjene diagnoze celiakije, ni nujno, da se držijo 100% izključitve glutena, saj mnogokrat pomaga že sprememba dotedanje diete). Že s samo izključitvijo procesirane hrane (sama to definiram kot pakirano hrano v barvitih škatlah z rokom uporabe več kot 2 tedna) večina hitro opazi, da nima tako “mastne” kože.

PREHRANSKI DODATKI

Med najpomembnejše štejem omega 3 maščobne kisline, vitamine skupine B, cink za tiste z mastno in aknam nagnjeno kožo, selen in vitamin A za bolnike s ščitnico, C vitamin v odmerku vsaj 1000 mg 2x dnevno in vsaj 6 tedenski cikel jemanja širokospektralnega probiotika.

NEGOVALNI IZDELKI

Iz svojega trenutnega negovalnega režima sem izbrala nekaj univerzalnih produktov, za katere mislim, da bi jih bila vesela vsaka koža.

1. ČIŠČENJE KOŽE:  več mojih adutov za vse tipe kože je opisanih tukaj.

2. VLAŽENJE
Menim, da vsaka oseba z “mešano do mastno” kožo lahko doseže instanten učinek izboljšanja s hialuronsko kislino. Lahko se odločite za serume s hialuronsko kislino, katerih največjo izbiro po zelo ugodnih cenih najdete pod okriljem znamke DECIEM (izbirate lahko med kvalitetnejšim in dražjim iz kolekcije NIOD MMHC2 ali cenejšim iz kolekcije The ordinary).
Moj dopustniški favorit pa je Caudalie Vinosource moisturizing sorbet krema s hialuronsko kislino, ki je gelasto kremne konsistence in primerna za vse tipe kože: za mastno kot univerzalen vlažilec in samostojna nočna krema, za suho hidrator za plasteneje pod hranilnim oljem. Zame je bila na morju edina potrebna nočna krema.
Kremica ima nevsiljiv, nemoteč vonj, tipičen za Caudalie linijo.

Caudalie Vinosource Moisturizing Sorbet

Caudalie Vinosource Moisturizing Sorbet

3. MASKANJE
Dehidrirano kožo hitro pozdravi redno maskanje; to je nanašanje mask za obraz. Ravno “mastnokožke” se ne zavedajo, da je odvečna produkcija maščob posledica dehidrirane kože.
Od mlečnih izdelkov v hladilniku sta zame edina dovoljena jogurt ali kefir, pa še to samo za zunanjo uporabo: kot maska na obrazu za 15-20 minut.
Med vsemi “sheet” maskami azijskega porekla pa se mi zdi najbolj univerzalna Benton Snail Bee high content mask pack. Kupila sem jih prek ebay-a v paketu z 10 maskami in so eden največjih odkritij zadnjega leta. Po testiranju sem izgubila željo po iskanju in kopičenju drugih “sheet” mask, kar je neverjeten poklon izdelku.
Sestavine v esenci, ki namaka to masko so občudovanja vredne. Kožo pomiri in navlaži. Je edina maska, po kateri moja suha koža ne potrebuje plastenja z ostalimi izdelki. Prav tako je edina, ki za seboj ne pusti lepljivega ali oljnatega filma, pa je koža kljub temu nahranjena.
Azijska kozmetika je praviloma precej neprimerno parfumirana in pogosto kot konzervans vsebuje alkohol. Benton snail bee maska je neodišavljena in brez alkohola, vsebuje pa kultno sestavino v korejski kozmetični industriji, to je: polžjo slino. Polžja slina naj bi omogočala hitrejše celjenje poškodb in vnetij in je kot taka zelo zaželjena v negi kože obraza, ki je ves čas izpostavljen različnim škodljivim zunanjim dražljajem. Vsebuje tudi arbutin, ki je znana posvetlivena snov, s katerimi smo obsedene vse, ki želimo preprečiti pigmentne madeže, ki se nabirajo z leti na koži izpostavljeni soncu in nihanju hormonov. Vsebuje hialuronsko kislino za vlaženje, oligopeptide za pospešeno regeneracijo proteinskih vlaken v koži, azelaično kislino, ki zavira rast bakterij, zdravi akne in deluje posvetlitveno, alojo, pantenol ali vitamin B5 in alantoin, ki imajo vsi trije protivnetni učinek.

Snail bee high content mask pack

Snail bee high content mask pack

4. GLIKOLNA in SALICILNA KISLINA 

Na trgu je več kislin, s katerimi lahko izvajamo kemični piling v domačem okolju. Moja koža najboljše prenaša glikolno kislino, o kateri sem že pisala (tukaj). Za mastno kožo je sicer primernejša salicilna kislina, ki je v maščobah topna in zato globlje prodira v pore in pomaga pri temeljitejšem čiščenju por. Moja suha koža salicilne ne mara, zato žal nimam svojih predlogov, niti opisov posmeznih produktov.

Ker verjamem, da je s spremembami negovalnega režima potrebno začeti postopno, predvsem pa nežno, tudi tistim z mastno kožo, kot prvo kislino priporočam glikolno.

Pixi Glow tonik vsebuje 5% glikolno kislino, ki je še dovolj nežna, da pri uporabi 1x na 2 dni (lahko tudi zjutraj pred nanosom kreme s SPF) večinoma ne povzroča razdraženosti kože. Za tiste z zares mastno kožo, nagnjeno k mini mozoljčkom po bradi, čelu, ogrcem po in ob nosu, pa namesto glikolne kisline svetujem salicilno kislino z zelo postopnim uvajanjem. Dobre izdelke ima Paula’s Choice, pa tudi The ordinary.
Prijateljice z mastno kožo, ki so izkušene v preiskušanju in kupovanju azijske negovalne kozmetike, pripisujejo največji napredek v negovalni rutini  Cosrx BHA blackhead power liquid, ki naj bi bil med nežnejšimi, a učinkovitimi formulacijami (4% salicilna kislina).

Nekaj osnovnih napotkov za tiste z mastno kožo je z moje strani enakih, kot ostalim, ki rade lepo skrbijo za sijočo kožo. Čeprav imam sama suho kožo, sem leta z vsem znanjem pomagala več prijateljicam z mastno kožo.

Pixi Glow Tonic

Pixi Glow Tonic

5. ANTIOKSIDANTI

Derma E Blažilni serum s Pycnogenol-om je moj najnovejši antioksidantni serum, s katerim sem se želela zaščititi pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzroča sončno UV sevanje, pa tudi uporaba samih kemičnih filtrov v moji dnevni zaščitni kremi. Želela sem nekaj lahkega, kar bi se hitro vpilo v kožo. Omenjeni serum je lahek, voden gel, a na moji suhi koži se vpije skoraj so enake mere kot kak tonik, oz gostejša esenca. Ne morem poročati o drastičnih spremembah pomlajevanja, ker ga uporabljam le 3 tedne in ne pričakujem izboljšav na mojih pigmentnih madežih. Všeč mi je znanost, ki stoji za njim in dejstvo, da je nanos prijeten, enostaven, brez vonja, brez lepljivega filma, svaljkanja.
Pycnogenol pridobivajo iz lubja francoskih pomorskih borovcev, ki rastejo v južni Franciji. Vsebuje kompleks antioksidantov iz skupine proantocianidinov (razred flavonoidov), katehinov, epikatehinov ter drugih neidentificiranih komponent.
Ob lokalnem nanašanju Pycnogenol-a se zmanjša vnetje, ki nastane ob izpostavitvi UV sevanju: zmanjša se rdečica in otekline. Raziskave so pokazale, da Pycnogenol zavira citokine; to so molekule, ki komunicirano z vnetnimi celicami in pospešujejo vnetne reakcije.
Sama sem opazila, da letos kljub izpostavljenosti soncu in vročini, moja koža ni reagirala z rdečico. Domnevam, da bi bil ta serum pravi za tiste s kožo nagnjeno k rdečici, z izrazitimi kapilarami, ali celo rozacejo.
Tudi raziskave so pokazale, da Pycnogenol okrepi kapilarni sistem prek izboljšanja stabilnosti kolagenskih vlaken ter izboljšanja prekrvavitve kože.

Derma E Blažilni serum s Pycnogenol-om

SPLOŠNI NASVETI ZA NEGO MASTNE KOŽE

1. Redno umivanje las.
Mastna koža ponavadi pomeni tudi mastno lasišče, ki ima idealne razmere za gojišče bakterij. Svetujem vsaj 2x tedensko umivanje las z nežnim šamponom. V primeru daljših las pa spenjanje le-teh med spanjem.

2. Redne menjave prevlek na blazini: jaz jo menjujem po vsakem pranju las.

3. Posebna brisačka za brisanje obraza, ki jo menjujem dnevno (max 1x na 2 dneva)

4. Zadostna hidracija: pitje vsaj 2 litra vode dnevno, poleti 3 litre z dodatkom vsaj 150 mg magnezijevega citrata za nadomeščanje najpomembnejšega minerala, ki skrbi tudi za odpornost kože

5. Osnovni prehranski dodatki:
Omega 3 1000 mg dnevno, vitamin C vsaj 1000 mg 2x dnevno, 1 tableta kompleksa vseh vitaminov skupine B, pri mastni, k aknam nagnjeni koži svetujem tudi poskus vsaj 6 tedenskega dodajanja cinka. Svetujem tudi uživanje več zdravih maščob, in sicer uvajanje živil kot so: kokosovo olje (vsaj 1 čajno žličko dnevno), olivno olje (vsaj 1 jedilno žlico dnevno), avokado (1/2-1 sadež dnevno), zmernost pri uživanju različnih oreščkov, ker so pogosto naseljeni s plesnijo (nujno izpiranje s tekočo vodo pred uporabo!).

6. Temeljito večerno čiščenje obraza: jaz svetujem dvojno čiščenje (tukaj). Jutranje čiščenje kože s čistilom, ki kožo uravnovesi, ne pa izuši.

7. Postopna uvedba kislin: za začetek 1x na 2 dni. Ker sem zagovornica čimprejšnje uvedbe različnih oblik vitamina A (tukaj), kisline raje uvajam v jutranji režim.

8. Glede na izkušnje, uvedba retinola ali tretinoina obvlada do določene mere še tako mastno kožo. Imam dve prijateljici, s katerima sem se več let borila z retinilaldehid (Triacneal je še vedno za moje pojme rešitev za mnoge z mastno kožo, vsekakor pa nujna kremica za moške z mastno kožo in ogrci) in salicilnimi kislinami v različnih produktih, tretinoin pa jima je spremenil kožo (tukaj).

Komentiranje je onemogočeno