Med Honey

Med iskanjem prave nege za kožo obraza se vedno pojavi nekaj zelo pomembnih vprašanj, pri katerih je po mojem mnenju še najmanj pomemben tip kože (suha, mastna, normalna).

Meni je pomembno:

  1.  Ali je koža vneta? Pomeni, da kaže znake vnetja kot so rdečica in različne vnetne kožne spremembe (akne, luske, izpuščaji).
  2.  Ali ima koža intaktno oz celovito bariero: to je nepoškodovano zgornjo plast, brez vidnih makroskopsko vidnih sprememb.
  3. »Debelost« kože? Kože vedno primerjam s svojo, ki je zelo tanka, a relativno neobčutljiva.
  4.  Ali oseba svojo kožo označuje kot občutljivo? Zame pojem občutljive kože pomeni, da prav gotovo obstaja notranji vzrok za prekomerno reaktivnost na zunanje dražljaje. Občutljivo kožo enačim z osebo, ki ni popolnoma zdrava. To ne pomeni nujno, da ima neko kronično bolezen oz diagnozo. Moje osebno mnenje je, da lahko obstajajo pri osebi določena pomanjkanja snovi, ki jih koža potrebuje (maščobe, vitamini in ostali antioksidanti, minerali, amino kisline,…tudi pomanjkljiva hidracija oz vnos tekočin). Poleg specifične nedohranjenosti so vzrok lahko tudi neravnovesja v črevesni flori zaradi obilice sladkorja in predelane hrane polne aditivov in konzervansov, stanja po zdravljenju z antibiotiki…V teh primerih pomaga predvsem pravilna prehrana, pa tudi jemanje probiotikov. Lahko je vzrok preobčutljive kože preobremenjenost jeter, premalo želodčne kisline (zaradi katere ni zadostne absorbcije oz vsrkanja hranil), intoleranca na določena živila (vsem z aknami kot prvi ukrep svetujem popolno abstinenco od VSEH mlečnih izdelkov in preiskavo krvi, ki odkriva intolerance oz neprenašanje določenih živil).

Ko dobim odgovore na ta vprašanja, se lahko začnem odločati glede ciljev nege.

Trenutno sem si v “obdelavo” vzela žensko z manjšimi aknami po licih in bradi. Ona bi se najprej seveda rada znebila kožnih sprememb.

Jaz pa bi rada ugotovila, ZAKAJ se ji sploh pojavljajo.

Seveda želim, da preneha z mlečnimi izdelki, potem bova lahko raziskovali dalje. Ker si želim, da bi pri projektu lepa koža moja varovanka čim bolje sodelovala, sem ji predpisala nekaj aktivnih substanc oz zdravil za nanos na kožo. Na ta zdravila se vsaka od mojih varovank odziva različno.

Pri aknah je trenutno moj prvi izbor zloglasni Skinoren. Zloglasni zato, ker je Skinoren v osnovi kislina (azelainska kislina), ki pri večini ob uvajanju povzroča pikanje, pekoč občutek ali neprijetno srbenje, ki lahko traja tudi do ene ure po nanosu. Ob vztrajanju s terapijo pri večini ta neželeni učinek izzveni v 2-3 tednih.

Mehanizem delovanja Skinorena je zapleten. Lovi proste kisikove radikale in zmanjšuje produkcijo vnetnih mediatorjev. Učinkuje z zaviranjem rasti bakterij, ki povzročajo akne (npr Propionibacterium acnes). Deluje pa tudi na celice, ki obdajajo izvodila lojnic in lasnih mešičkov, kar preprečuje zastoj loja v kanalčkih in s tem akne ter ogrce. Zmanjšuje tudi hiperkeratinizacijo epidermisa (poroženevanje zgornje plasti kože). Pri hiperpigmetacijah deluje na hiperaktivne melanocite z zaviranjem encima, ki sodeluje pri nastanku melanina (ki dela nezaželjene “fleke”). Zaradi zadnjega učinka, ga tudi sama skoraj vsak večer nanašam samo na brado, kjer imam post-vnetne hiperpigmentacije zaradi mozoljev, ki se mi pojavljajo v času menstruacije (ponavadi zaradi dietnih prekrškov v smislu uživanja mlečnih izdelkov v času PMS).

Skinoren deluje le pri vztrajnih. Zaradi neprijetnih stranskih učinkov ob uvajanju, še posebej pa navodil o 2x dnevnem vsakodnevnem nanašanju, ki jih prejmejo pri zdravniku ali v lekarni, večina obupa po manj kot 1 mesecu zdravljenja. Koža po 2x dnevnem mazanju pogosto postane preobčutljiva, vneta in se lušči.

Skinoren je najbolj neprijetna kislina, kar sem jih kdaj uporabljala. Po kakršnemkoli močenju kože (lahko tudi samo izpostavljenosti vlagi pod tušem) je pametno počakati vsaj 20-30 min pred nanosom le-tega. Po nanosu koža lahko peče in srbi vsaj 10 min do ene ure! Nikakor ni pametno začeti mazat celega obraza! Začnite prvi teden samo z enim področjem ( nos, brada ali čelo).

Potrebna je zelo majhna količina kreme. V navodilih piše 2.5 cm za cel obraz- jaz bi svetovala 1.5 cm za cel obraz. Sama redno uporabljam za široko področje brade 0.5 cm, a sem na kislino adaptirana in teh 0.5 cm namažem dokaj na debelo.

Svetujem tudi počasno uvajanje v smislu: max 1x na dan. Po možnosti s pavzo vsak drugi dan, vsaj prva 2 tedna.

Druga varianta, ki sem jo izvajala v študijskih letih, je, da sem se zjutraj namazala in čez 1-2 uri kremo sprala iz obraza. Tako jo še vedno uporabljam zjutraj med vikendi: eden od načinov adaptacije (prilagajanja) kože.

S Skinorenom se splača vztrajat vsaj 3 mesece za opazen učinek: toliko pri pravilni skromni uporabi  traja ena tuba. Zelo pomembna pa je hkratna podporna nega kože. Nežna čistila. Dobra vlažilna hranilna pomirjevalna krema – lahko preko Skinorena ali v drugem delu dneva, ko imate “Skinoren pavzo”.

Moja trenutna varovanka po Skinorenu na srečo ne čuti ničesar, zato sem ji dala navodilo mazati vsak večer ali vsak drugi večer.

Ker imam za začetno zdravljenje poskrbljeno in njegov učinek pričakujem šele čez 4-6 tednov, optimalni pa šele čez 3 mesece, jo moram v vmesnem času naučiti opazovati kožo in reagirati na spreminjanje in zdravljenje eventuelnih zapletov zdravljenja.

Zame je ves čas najpomembnejša celovita kožna bariera.

Če površina kože  izgleda suha in se podlaga nabira v drobne luske, si povrhnjico lahko predstavljate kot razpokano zemljo v puščavi, v kateri se v globoke razpoke skrije karkoli. V primeru naše kože med razpoke lažje vdrejo bakterije in povzročajo vnetja, tudi akne in rozacejo.

Samo s Skinorenom v negi bi lahko naredila celo več škode kot koristi, vkolikor ne bi poskrbela še za intenzivno zdravljenje kožne bariere.

Zdravo kožno bariero ohranjamo z ustreznimi čistili (zadnji prispevek), intenzivnim vlaženjem in produkti, ki vlago zapirajo v kožo (okluzivi).

Vlaženje in zaklepanje vlage v kožo sta dva ločena koraka. V kompleksno sestavljenih izdelkih sta pogosto združena, a jaz zagovarjam ločen nanos obeh.

Za vlaženje kože so najučinkovitejši serumi s hialuronsko kislino.

Hialuronska kislina v bistvu ni kisla. Gre za molekulo, ki je sestavni del medceličnine; to je prostor, v katerem se »kopajo« celice. Medceličnina je želatinozna struktura, katere arhitekturo in elastičnost določajo vlakna elastina in kolagena, hialuronska kislina pa poskrbi za zadrževanje vode in vpliva tudi na produkcijo vlaknastih molekul elastina in kolagena. Nanos hialuronske kisline tako dokazano izboljša navlaženost in elastičnost kože: v študijah opisujejo predvsem vpliv na zmanjšanje globine drobnih gubic okoli oči.

V serumih je hialuronska kislina v različno velikih molekulah. Manjše kot so molekule, boljši prodor v globlje plasti imajo in s tem tudi večji učinek. Cenejši serumi imajo večje molekule, a so kljub temu za začetnice v uporabi hialuronske kisline pravi čudež.

Trenutno priporočam eno izmed naslednjih:

  1. The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5: najcenejša, a kvalitetna mešanica hialuronskih kislin z različno velikimi molekulami, ki vsebje tudi vitamin B5 ali pantenol, ki skrbi za hitrejše celjenje vnetij in poškodb na koži. Sama najraje naročam na Cultbeauty, kjer preko leta delam seznam želja in naročila oddam, ko imajo na strani ponudbo darilnih škatel ob večjem nakupu.
  2. The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA: ima poleg hialuronske kisline tudi številne amino kisline, maščobe, pa tudi ureo in alantoin, ki na kožo delujeta pomirjujoče.
  3. NIOD Multi-molecularHyaluronic complex ali NIOD MMHC2: po mojem mnenju trenutno ena najboljših formulacij seruma s hialuronsko kislino na trgu. Vsebuje 15 oblik hialuronske kisline, ki jim poseben sistem peptidnih prenašalcev omogoča čim globlji vstop v kožo. V uporabi sem imela že množico serumov s hialuronsko kislino. Večina pusti po nanosu precej lepljiv občutek, kar pomeni, da se glavnina zadrži na površini kože. MMHC po nanosu tako vsrka v kožo, potrebnih pa je le nekaj kapljic. Po 2 mesecih vsako večerne uporabe sem porabila le četrtino stekleničke.

Čeprav sem v svoji osebni negi kože obraza obsedena predvsem z antioksidantnimi serumi, mojim varovankam kot prvo izbiro svetujem hialuronske, ravno zaradi takojšnjega učinka na izgled kože. Jaz obe vrsti serumov plastim oz kombiniram enega nad drugim.

 

Hidracijo oziroma vlaženje kože lahko pospešimo tudi z vlažilnimi obraznimi maskami. V Aziji so že desetletja popularne »sheet maske«, pri katerih je tkanina, ki se prilega obrazu, prepojena z zelo vlažilnim serumom…. Več o azijski kozmetiki najdete na tem blogu.

Zelo pomemben korak v ohranjanju ali zdravljenju kožne bariere je še »zaklep vlage«. Brez plašča, ki bi preprečil uhajanje vode iz mreže hialuronskih kislin, se koža ves čas suši. Zdrava mlada koža ima uravnovešene procese, ki uravnavajo vlago in skrbijo za maščobno kislinski plašč. Pri poškodovani kožni barieri ali intenzivni uporabi kislin, je to ravnovesje podrto, zato moramo zanj poskrbeti z nego; podobno tudi pri starajoči se koži, ki izgublja maščobe.

Za zaklep vlage lahko uporabljamo olja, a jaz raje svetujem profesionalna, dermatološko testirane izdelke. Moji najljubši za občasno rabo in prvo pomoč so tisti, ki jih uporabljam tudi pri svojih dveh otrocih, kadar se jima pojavijo ekcemi zaradi suhe kože. Najbolj ekspresno njima zacelijo kožno povrhnjico naslednji:

  1. Bepanthen: tega uporabljam sama, kadar imam zares občutljive in izsušene ustnice ali za okolico nosnic, kadar pretiravam z tretinoinom ali kislinami. Bepanthen svetujem točkovno nanašati na akne, ki so v fazi celjenja (suhe, luščeče), ker z njim omogočimo ugodnejše okolje za celjenje brez brazgotinjenja in preprečimo dodatne okužbe ob vnetju.
  2. La RochePossay Lipikar Baume AP: je sicer krema namenjena  zelo suhi, k alergijam nagnjeni, razdraženi koži. Pri nas doma pa je  še ena favoritka za instantno celjenje suhih kožnih sprememb, ki se občasno pojavljajo pri mojem triletniku. Jaz sem jo uporabljala celo zimo kot zadnjo plast pri svoji večerni negi, kadar sem občutila kožo kot zelo suho. Zdi se mi idealna kot negovalna nočna krema pri vseh na zdravljenju aken s kislinami in derivati vitamina A: za plastenje nad Skinorenom ali na večer, ko imate pavzo s predpisanim zdravilom. Mojo sem ravnokar razrezala in s spatulo postrgala do zadnje kapljice v manjši lonček. V tubi ostane še veliko kreme, ko se je ne da več iztisniti in kot prava Gorenjka izpraznim embalaže do čistega.
  3. A-derma Exomega D.E.F.I: je najljubša blažila krema moje prijateljice, katere otroci so imeli dolgo časa srbeče, vztrajne alergijske spremembe na koži. Podobno kot Lipikar Baume je v veliki embalaži (200 ml), zato se jo splača imeti v domači omarici. Po nanosu daje skoraj hladilno blagodejen občutek in jo toplo priporočam za različne namene: za suho kožo obraza, po britju, zdravljenje ekcemov in srbečice kože.

Zadnji nasvet za pomoč koži v boju z zunanjimi in notranjimi dejavniki pa je redno izvajanje medenih mask: lahko tudi vsak dan. Med sestavinami medu so naravni antioksidanti, predvsem flavonoidi, ki dokazano delujejo pomirjujoče, antibakterijsko, proti-vnetno in s povečevanjem prekrvavitve pospešujejo celjenje poškodb na koži.

Plitko čajno žličko medu (manj je več) razmažem po obrazu, tudi okoli nosnic, oči in po ustnicah ter pustim vsaj 20 min. Sperem z mlačno vodo. To je moj recept za vsa vnetna kožna stanja na obrazu in je deloval že pri nešteto mojih prijateljic in znank.

Opisala sem le del začetnega protokola, s katerim bi začela zdraviti nepravilnosti na koži. Pri kom drugem bi se mogoče odločila za začetek s salicilno ali glikolno kislino, spet pri drugem za adapalen ali tretinoin.

Najpomembnejše pa je iskanje notranjih vzrokov bolezni kože: zdravi notranji organi, pravilna prehrana, izogibanje strupom, redna fizična aktivnost in zdrav hormonski sistem. Poleg teh  vedno opozorim na dodatno skrb za higieno kot je redno umivanje las, ki so v tesnem stiku s kožo obraza ter redno preoblačenje prevlek za vzglavnike (jaz ga menjujem po vsakem pranju las). Skrb za higieno pomeni tudi uporabo ločenih brisačk za obraz, od katerih so meni najljubše in najnežnejše univerzalne čistilne brisačke iz mikrofibre.

Komentiranje je onemogočeno