Sem svetlopolta blondinka s tankimi lasmi, nevidno svetlimi tankimi, kratkimi trepalnicami in tako svetlimi redkimi obrvmi, da jih ob svoji kratkovidnosti nepobarvanih v ogledalu sploh ne vidim.

Trepalnice in obrvi obrazu dajeta obliko in poudarita oči. In s staranjem imajo te dlake na obrazu, ki služijo zaščiti oči, še večji vpliv na izgled  obraza.

Dolga leta sem se posluževala v te namene le maskare, a še  dobra maskara ni nikoli dosegla videza iz reklam. Na lepotnih forumih so ženske poročale o učinku mazanja ricinusovega olja in moj poskus z njim se je zelo hitro končal. Gosto smrdeče olje je neprijetno v področju okoli oči in hitro zaide v oko, od koder se le počasi izplavlja in povzroča meglen vid.

Še vedno se spomnim dne, ko sem bila na kosilu s kolegom oftalmologom z zavidljivo dolgimi in gostimi trepalnicami. Šalila sem se, da moški res ne potrebuje takih trepalnic. Povedal mi je, da so pred kratkim (bilo je leta 2009) naključno ugotovili, da kapljice za zdravljenje glaukoma (povišanega očesnega pritiska) povzročajo rast daljših, gostejših trepalnic. Podjetje, ki je te kapljice dalo na trg, je takoj formuliralo enake kapljice v drugačni embalaži z imenom Latisse in hkrati kapljicam postavilo vrtoglavo ceno (po nekaterih podatkih so računali na nekaj 100 milijonov $ letnega prometa od prodaje). Aktivna sestavina kapljic je bimatoprost, ki deluje podobno kot prostaglandini. Ti so hormonom podobne molekule, ki z delovanjem na različne receptorje povzročajo širjenje žil (vazodilatacijo), strjevanje krvi preko zlepljanja trombocitov, regulirajo celično rast, ipd. Med drugim igrajo pomembno vlogo v vnetnih procesih. In od tu tudi stranski učinki bimatoprosta.

Periodično (približno 2-3x na teden, z občasnimi nekaj tedenskimi pavzami) ga uporabljam že od leta 2010. Sprva sem bila pri uporabi zelo dosledna. Po 4 tednih so bili opazni prvi učinki v dolžini trepalnic. Po 6 tednih so bile moje trepalnice transformirane in postala sem zasvojena… kljub izredno neprijetnim stranskim učinkov. Ker bimatoprost povzroča širjenje žil in vnetje, so njegovi stranski učinki modrikasto vijolično obarvanje veke (kamor sem ga nanašala s čopičem za črtalo), srbečica veke, pa tudi pekoče , suhe oči. Zabarvanje sem prekrivala z ličili, zaradi vnetja vek, pa sem včasih z uporabo prekinila za več tednov. In po cca 2 mesecih prekinitve so se  moje trepalnice vedno vrnile v začetno stanje.

Zaradi teh stranskih učinkov tudi ostale uporabnice niso dolgo zdržale in industrija je raziskovala dalje. Večina teh čudežnih zvarkov je v cenovnem razredu 70-100 €, zato dolgo nisem verjela, da je lahko učinkovitega nekaj cenejšega. Dermaluxev Mullerju prodajajo že nekaj let, a me ni zanimal. V začetku letošnjega leta so imeli akcijo dveh Dermaluxovih šamponov proti izpadanju las z gratis Dermalux serumom za rast trepalnic. Znanka (s precej kvalitetnejšimi trepalnicami) je povedala, da je serum po 1 mesecu morala prenehati uporabljati, ker so trepalnice »ponorele« in zrastle do obrvi. Le kdo si tega ne želi?!

Po nakupu sem pregledala sestavine. Brez prostaglandinov, a z množico sestavin, ki predstavljajo hrano za obnovo celic:

  • Glikozaminoglikani, kamor sodi tudi hialuronska kislina
  • Panthenol ali vitamin B5
  • Ekstrakt grozdnih pešk, ekstrakt ingverja: antioksidanti
  • Niacinamid ali vitamin B3 ima pomembno funkcijo v ohranjanju zdrave kože
  • Polipeptidi: sestavine potrebne za sintezo beljakovin kot strukturnih elementov vseh tkiv
  • Vitamin A, Vitamin E, itd

 

Dermaluxe uporabljam manj kot 2 meseca in nad učinkom sem navdušena. Nanašam ga enako kot bimatoprost: s priloženim čopičem izključno na korenine zgornjih trepalnic. Ostanek na čopiču vedno obrišem na obrveh, kar sem prakticirala tudi pri zadnjem (ta tehnika mi je neverjetno zgostila obrvi, a žal nimam prej-potem slik). Ne morem poročati, za koliko časa bom imela eno tubico. Ker nisem potrebovala takojšnjega učinka, jo že od začetka uporabljam le 3x tedensko: prvi mesec uporabe svetujem vsakodnevno uporabo, potem pa 2-3x tedensko. Mislim, da bo tubica vsaj za 3 mesece in nakup bom vsekakor ponovila.

Ne objavljam fotografij pred uporabo (lahko pogledate fotke v objavi o vitaminu A), ker pred pričetkom z Dermaluxom, nisem prekinila z bimatoprostom. V primerjavi s slednjim Dermaluxe ne povzroča vnetih, pordelih vek, ni srbečice in pekočih oči. Trepalnicam pa poleg dolžine dodaja še volumen (po bimatoprostu sem sicer imela dolge, a še vedno redke trepalnice). Brez maskare moje trepalnice izgledajo še vedno nevidne, ob uporabi moje najljubše Le Volume de Chanel, pa sploh ne  pomislim več  na umetno podaljševanje, ki me že leta po tihem vabi.

Komentiranje je onemogočeno