Skupino  retinoidov sestavljajo vitamin A (retinol),  naravni derivati (retinaldehid,retinoična kislina ali tretinoin in retinil estri) in sintetični derivati (najbolj znan adapalen, pri nas znan v kremah Differin in Belakne).

Vitamina A naše telo ne more sintetizirati. Vnesemo ga v npr. v obliki beta karotena (korenje, pomaranče,…), ki se šele v črevesju presnovi v retinol ali vitamin A. Ta je v telesu nujen za mnoge procese, predvsem za vid, rast, plodnost, razvoj zarodka, sodeluje pa tudi pri imunskem sistemu.

Že več kot 30 let je znana vloga retinoidov v staranju kože. Tretinoin se je sposoben vezati na posebne receptorje, ki na nivoju DNA aktivirajo procese, ki vodijo v:

  • Pospešitev delitve celic, kar povzroči zadebelitev kože (ta se s staranjem tanjša)
  • Luščenje zgornje plasti odmrlih celic (stratumcorneum)
  • Sintezo in odlaganje glikozaminoglikanov, ki predstavljajo vezivo, »cement« v koži (več kot je v koži glikozaminoglikanov, večja je njena sposobnost zadrževanja vode, manjša je tvorba gubic).

Tretinoin

Največ študij glede staranja kože je bilo tako opravljenih na tretinoinu. Izsledki le-teh so znani že več kot 30 let, a je tretinoin še vedno zelo težko dobiti v prosti prodaji. V večini držav je potreben recept dermatologa, a se kljub temu da do kremice dokopati.

Takojšnji učinek uporabe je rožnati sijaj kože (“glowy” videz). Tega je po 30. letu na suhi koži težko doseči z običajnimi vlažilnimi kremami in tekočimi podlagami (čeprav jih je na trgu ogromno, ki ravno to obljubljajo). Željeni učinki na zmanjšanje globine že obstoječih gub pa se pokažejo po več kot 6 mesecih uporabe. Po 12 mesecih so dokazali neverjetne spremembe na mikroskopskem nivoju v smislu zadebelitve kože, razvoja novih mikro žilic in zmanjšanja produkcije melanina (pigmenta, ki s kopičenjem povzroča starostne pege).

Zelo pomembno pa je, da je uporaba tretinoina, ravno zaradi vloge vitamina A v razvoju zarodka, prepovedana v nosečnosti in med dojenjem!

 

Retinaldehid

Je prvi prekurzortretinoina (pomeni, da potrebuje encim, ki ga pretvori v tretinoin). To je bil moj prvi vitamin A produkt. Vsebuje ga Triacneal(Avene), ki sem ga že pred 10 leti pričela uporabljati za čiščenje ogrcev po nosu, zmanjšanje por na bradi in zmanjšanje mašenja por na čelu. Tudi za retinaldehid je bilo dokazano, da naredi bolj gladko kožo in zmanjša globino gub. Triacnel svetujem predvsem začetnicam v aktivni negi kože, ki želijo čiste pore in imajo težave z nečisto kožo. Odličen je za uporabo po koži nosu in ob nosu, na čelu in bradi (T coni). Odsvetujem pa mazanje po celem obrazu (vsaj pri suhi in občutljivi koži). Vsi vitamin A produkti povečajo občutljivost kože na poškodbe zaradi UV sevanja, zato je prav tako priporočljiva uporaba zvečer, zjutraj pa nujna zaščita s kremo, ki vsebuje zaščitni faktor vsaj 30 +++ (ščiti pred UVA in UVB žarki).

Moja izkušnja

Tretinoin uporabljam 2 leti in pol. Od leta 2006 sem periodično uporabljala Triacneal, potem sem se dokopala do Peter Thomas Roth 1% retinola, po katerem nisem opazila prav nikakršnih pozitivnih učinkov, zato sem napela vse moči, da sem prišla do Refisse, ki je posebej formulirana za suho kožo. Koža se na tretinoin odzove z obsežnim luščenjem, preobčutljivostjo, rdečico…V izogib temu je potrebno počasno stopnjevanje. Sama sem začela s količino kreme v velikosti grahovega zrna za ves obraz. Izogibala sem se okolici ustnic (v radiju 1.5-2 cm) in okolici oči (razmazala do obrvi in zaključila 2 cm pod spodnjo veko). Prvo leto nisem zdržala uporabe na koži vratu. Tretinoin sem kupila v koncentraciji 0.05% in še vedno uporabljam enako koncentracijo. Prvi 2 leti sem ga nanašala 2-3x tedensko in naredila pavzo med majem in septembrom, ker imam že tako dovolj dela z nanašanjem krem z zaščitnim faktorjem in sem močno podvržena sončnim hiperpigmentacijam. Od lanskega novembra pa sem uspela preskočiti na uporabo 5-6x tedensko, kar je omogočila hkratna uporaba nove oblike vitamina C na trgu v kombinaciji s skvalenom (o čemer bom pisala kdaj drugič).

Ob prvem nanosu tretinoina ne boste čutili sprememb. Koža naslednje jutro je lahko že bolj sijoča, a bodite pazljivi! Luščenje se začne šele 3-7 dni po uporabi. Tako lahko cel teden brez težav uporabljate kremo in šele z zakasnitvijo doživite hudo reakcijo, ki lahko deluje tudi kot opeklina. Zato je nujno stopnjevanje, ki je odvisno od občutljivosti vaše kože. Sama sem skozi uvajanje tretinoina vodila že mnoge prijateljice in vsem svetujem prvi mesec le 1x tedenski nanos. Če ob tem pride le do luščenja, brez pekočih občutkov, lahko naslednji mesec nadaljujete z 2x na teden. Do 40. leta je čisto dovolj, če tretinoin uporabljate »samo« 2-3x na teden, tako da ni potrebno nobeno hitenje.

Pomembna je pravilna sočasna nega ob uporabi tretinoinom.  Ker se poveča občutljivost kože, odsvetujem vsakršne mehanske pilinge (tudi uporabo Clarisonica, v začetnih mesecih zna biti pregroba že kognac gobica za čiščenje obraza). Nujna je uporaba nežnih čistilnih gelov, še bolje čistilnih krem za obraz. Takih je veliko, a najlažje je svetovati lekarniške izdelke znamk Eucerin, Avene, La rochePossay ali Aderma. Preko dneva je obvezna uporaba krem z zaščitnim faktorjem vsaj 30 (jaz ne uporabljam manj kot 50); vsekakor je premalo računati na zadostno zaščito s SPF v tekoči podlagi!  Če kremo nanesete zjutraj, je potreben dodaten nanos za popoldanske aktivnosti na prostem! Svetujem uporabo hranilnih krem in uporabo hialuronske kisline za vlaženje kože. Med hranilnimi kremami so v mojem ožjem izboru: CeraVe PM, La RochePossay Lipikarbaume AP, Aderma Exomega D.E.F, Bioderma Atodermcreme; lahko v kombinaciji z jojobinim ali šipkovim oljem. Omenjene kreme lahko nanesete pred spanjem kot dodatno plast nad tretinoinom, če je koža preko dneva preveč izsušena. Jaz tretinoina ne »redčim«.

Med uporabniki so različna navodila glede umivanja kože in intervala do nanosa retinoidov. Sama začetnicam svetujem, da počakajo vsaj 20 min med umivanjem in nanosom, da se koža dobro posuši, ker se s tem zmanjša reakcija preobčutljivosti.

Zaradi samega luščenja ni nujno zmanjšanje pogostosti uporabe tretinoina. Luščenje je zaželjeno. Podaljšanje intervala pa bo pomagalo ob povečani razdraženosti kože.

Derivati retinola

Retinyl acetat, retinylpropionate in retinyl palmitate so bili razviti zaradi kemične nestabilnosti retinola. Tudi ti so učinkoviti v zdravljenju foto-staranja, vendar se morajo retinol in ostali derivati vitamina A v koži pred opisanim učinkom pretvoriti v tretinoin. Učinkovitost te pretvorbe je odvisna od posameznika, a velja, da so derivati cca 20x manj učinkoviti kot sam tretinoin.

Na trgu je vedno več izdelkov z derivati retinola, retinolom in retinolu podobnim substancam. Stara sem 39let in  2/12 in verjamem le še v dokazano delujoče sestavine. Karkoli boste izbrali kot vaš začetni vitamin A izdelek, boste verjetno čutili učinke. Že pol leta npr uporabljam Deciem olje za roke z »retinoidnim kompleksom«, zaradi katerega porabim pol manj krem za roke kot v preteklosti. Koža ima vitamin A rada!

Komentiranje je onemogočeno