V članku o moji izkušnji s tretinoinom (retinoična kislina – retinoid) v boju proti preprečevanju gub (link do članka) sem omenila tudi serum, ki mi je omogočil lažji prehod na vsakodnevno uporabo tretinoina.

Gre za zelo koncentrirano obliko vitamin C seruma, znamke AddActives, in sicer: C20 Tetraforce Activator.

Iz naziva lahko razberemo, da gre za TETRA obliko vitamina C (Ascorbyl TETRAisopalmitate oz. TETRAhexyldecyl Ascorbate), drugi del naziva, FORCE, pa nakazuje na celo armado antioksidantov, ki podpirajo vitamin C, potencirajo njegov učinek, hkrati pa so tudi vsak zase močni bojevniki v boju proti staranju kože.

V svoji dolgoletni ljubezni do lončkov in stekleničk negovalne kozmetike sem preizkusila tudi številne serume z vitaminom C, večino v obliki askorbinske kisline z 10-20% deležem, zato vem, da je učinek tega derivata vitamina C, neprimerljiv z vitaminom C v obliki askorbinske kisline.

C20 Tetraforce Activator je serum oljnate konsistence, katerega formulacija je osupljiva, saj vsebuje skoraj vse, kar si želim od anti-age produkta za nego kože. Rada imam kompleksno sestavljene serume, ki so seveda vedno višjega cenovnega razreda, zaradi uporabljene kombinacije visoko kvalitetnih sestavin ter več letnega razvoja in preizkušanja medsebojne kompatibilnosti in stabilnosti formulirane mešanice.

Ker že nekaj let uživam različne antioksidante tudi sistemsko (v obliki tablet in kapsul), sem bila nad sestavinami tega seruma takoj navdušena, saj je večina bolj ali manj konstantno prisotna tudi v moji zbirki prehranskih dodatkov.

Kaj vsebuje izdelek AddActives – C20 Tetraforce Activator, da je tako poseben?

  1. ASCORBYL TETRAISOPALMITATE, ki je v maščobi topna oblika vitamina C, zato je serum v obliki gostega olja z zelo dobro mazljivostjo in na moji suhi koži tudi zelo dobro vpojnostjo. Pomembno je, da NI V OBLIKI KISLINE, ki pri začetnih uporabnikih povzroča preobčutljivosti v smislu razdražene kože. Ascorbyl tetraisopalmitata je v serumu 20%, vendar to ni ekvivalent serumu z 20% askorbinsko kislino. Ta oblika je veliko bolj potentna in jo je enostavno redčiti z drugim oljem ali kremo tik pred nanosom na obraz (in vrat…in oči). Ima zelo dobro sposobnost prodora v globlje plasti kože in po absorpciji učinkuje v dermisu do 40 ur. To pomeni, da teoretično za zadosten učinek potrebujete nanos le 1x na 2 dni.
    Ascorbyl Tetraisopalmitate je namreč kombinacija askorbinske in isopalmitinske (maščobne) kisline.
    Ko prispe v podkožje, se askorbinska kislina in maščobna kislina loči in šele takrat začne vitamin C učinkovati. Gre za postopno sproščanje, zato se tudi v koži zadrži dalj časa.

Vitamin C je ena mojih najljubših aktivnih sestavin v antiage negi, ker ščiti kolagen v koži pred razpadom in omogoča tudi njegovo pospešeno sintezo (kdo si tega ne želi?). Deluje tudi proti hiperpigmentacijam (starostnim “madežem in pegam”), tako da zavira delovanje encima, ki proizvaja melanin (kožni pigment), preprečuje staranje celične membrane, ščiti pred UV sevanjem in popravlja škodo, storjeno z UV sevanjem.

  1. KOENCIM Q10 je zlati standard v ohranjanju zdravih mitohondrijev, ki so celične tovarne energije. Zdravi mitohondriji pa so glavni cilj preprečevanja vseh starostnih okvar. Po 30. letu koncentracija koencima Q10 pada v vseh telesnih celicah, tudi koži in s tem sovpadajo zgodnji znaki staranja. Koencim Q10 deluje kot antioksidant, protivnetno, spodbuja produkcijo kolagena, ščiti pri UV sevanjem in s tem zmanjšuje nastanek drobnih gubic. Študije so pokazale, da aplikacija koencima Q10 na kožo ojača sposobnost encimov, ki skrbijo za zaščito kože pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje. Koencim Q10 z oddajo svojih elektronov, obnavlja iztrošen vitamin C, zato je nujen v vsaki formulaciji, kjer je prisoten vitamin C, ker mu dobesedno podaljšuje življenje. CoQ10 je dokazano učinkovit proti gubam okoli oči.
  1. ALFA LIPOIČNA KISLINA (ALA) je zvezda med antioksidanti. V različnih študijah jo povezujejo s pozitivnimi učinki pri sladkornih bolnikih, z zaščito živcev pred prezgodnjim staranjem, celo pred Alzheimerjevo demenco, ščitila naj bi pred izgubo kostne gostote in razstrupljala težke kovine (deluje kot kelator). Ob nanosu na kožo ALA deluje kot dodatni antioksidant, ki obnavlja CoQ10, okrepi delovanje vitamina C in E (ravno tako prisoten v C20 Tetraforce Activator), ker ju reciklira. Z antioksidantnim učinkom deluje tudi protivnetno in omogoča hitrejše celjenje poškodb.

4.VITAMIN E: tokoferol + tokotrienol:

Vitamin E je v maščobi topen antioksidant, njegova funkcija pa je tudi ohranjanje zdrave kožne bariere (zaščitne pregrade) z zaščito pred poškodbo maščob v celični membrani s strani UV sevanja (ščiti pred lipidno peroksidacijo). Poleg tega je dokazano, da aplikacija vitamina E na kožo pred izpostavitvijo UV sevanju, zmanjša nastanek hiperpigmentacij.
Obe obliki vitamina E, ki sta v serumu, sta naravnega izvora, posebnost, ki je ne najdemo pogosto v izdelkih za nego kože (ker je izjemno draga surovina), pa je mešanica tokotrienolov, ki je 40-60x močnejša od tokoferola. Tokotrienoli se zaradi svojega izjemnega učinka uživajo v obliki kapsul, redkeje pa so prisotni v izdelkih za nego, čeprav je njihova antioksidantna moč superiorna vsem oblikam vitamina E.

 

5. EKSTRAKT SEMEN GRANATNEGA JABOLKA & EKSTRAKT PLODOV IN SEMEN ŠIPKA

Ekstraktu granatnega jabolka pripisujejo toliko pozitivnih učinkov, da je na listi mojih prehranskih dodatkov za ohranjanje zdravih žil, s katerimi naredim enkrat letno terapijo. Ta in šipkovo olje (naravni vir retinoične kisline – vitamina A) dajeta serumu čudovit vonj, zaradi katerega imam prav vsak dan občutek, da imam v omarici tekoče zlato.
Granatno jabolko vsebuje unikatno omega 5 kislino, šipkovo olje pa ugodno vpliva na celjenje kože in brazgotin.

6. SQUALANE (SKVALEN)

Bazo serumu tvori skvalen, pridobljen iz oliv. To je maščoba rastlinskega izvora, ki je po sestavi enaka maščobi, ki jo tvorijo naše lojnice in katere produkcija s starostjo upada. Ker imam sama suho kožo, je prav ta sestavina odgovorna za instanten pomirjevalni in blažilni učinek na moji koži. Zanimivo pa je, da skvalen odgovarja tudi večini z normalno, pa tudi nekaterim z mastno kožo (ker ga koža prepozna kot svojega in ga spusti naprej). Skvalen je odličen trojanski konj za prenos aktivnih sestavin v kožo.

Ta sestavina je namenjena prav uporabnicam z zrelo kožo, ker imajo manj svojega naravnega skvalena (iz začetnih 15%, po 50. letu upade na 5%). Imetnice suhe kože pa izgubo skvalena občutijo že prej.
Mlajše uporabnice lahko na skvalen reagirajo z mašenjem por, ker imajo po vsej verjetnosti že dovolj svojega, ki ga proizvaja njihova lastna koža in ne potrebujejo dodatne količine.
Pore se mašijo, če so v njih odmrle kožne celice, pomešane s lojem, znojem in ostalimi nečistočami, ki se usedejo na kožo preko dneva. Redna eksfoliacija (jaz promoviram kislinske pilinge) kože uporabnic, nagnjene k mašenju por, je obvezno. Pora se zamaši, če se snov v njej zgosti oz. strdi. Skvalen je sam po sebi zelo redek in tekoč in se brez mešanice odmrlih celic ter ostalih primesi, v pori ne more zgostiti in jo zamašiti. Pred uporabo skvalena pri uporabnicah z mastno kožo, nagnjene k mašenju por, torej svetujem temeljito čiščenje in občasne kislinske pilinge prilagojene posameznici.

Kljub vsem hvalnicam, ni nujno, da vam bo serum ustrezal (ker nobena stvar na svetu ni univerzalna za vse), zato AddActives ponuja 1 ml vzorec, katerega vsebina zadošča za vsaj 7 uporab, ob katerih lahko preizkusite možno preobčutljivost na izdelek.

MOJA IZKUŠNJA

AddActives C20 Tetraforce Activator sem začela uporabljati v začetku novembra 2016. Uporabljam ga polnih 8 mesecev in steklenička še ni prazna.

Lani pozimi mi je C20 Tetraforce Activator omogočil, da sem končno uspela intenzivirati uporabo tretinoina na 5-6 večerov tedensko, brez pekoče, razdražene, pretirano luščeče se kože. Preživela sem prvo zimo, v kateri nisem norela zaradi izredno suhe kože –  kljub uporabi tretinoina, ki je znan po svojem agresivnem delovanju.
Ob uporabi C20 Tetraforce Activatorja sem opažala manj suho kožo v okolici oči in se polenila pri uporabi krem na tem področju.
Zaradi kombinacije tretinoina in C20 Tetraforce Activatorja sem opustila tudi pomisleke o potrebi po botoxu.

V tem času sem navdušila nad tem univerzalnim izdelkom številne prijateljice in znanke. Njegova prednost je predvsem v »multi« delovanju. Ustreza tudi in predvsem osebam, ki nočejo, da je nega kože znanost in ne želijo porabiti zanjo toliko časa in premisleka kot jaz, ki sem »skincare junkie«. Za večino je dovolj že temeljito večerno čiščenje z nanosom C20 Tetraforce Activatorja in opravili so svojo večerno antiage zaščito.

Tudi moški se nad njim hitro navdušijo. Ti imajo z rednim britjem že poskrbljeno za temeljito eksfoliacijo, potrebujejo le še nežno, učinkovito čistilo in dnevno kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 30, C20 Tetraforce Activator pa poskrbi za popravilo poškodb in nego kože preko noči.

V začetku maja 2017 sem začela pavzo s tretinoinom in spremenila večerno nego. C20 Tetraforce Activator sem prestavila v jutranji režim, s čimer poskrbim za dodatno antioksidantno zaščito pred poletnim soncem (antioksidanti v koži vpijajo oksidante iz okolice in tako preprečujejo, da bi slednji pustili škodo na koži – zato je obilna antioksidantna zaščita pod UV zaščito obvezna).
Ker imam suho kožo, mi oljnata formulacija omogoča celodneven občutek mladostnega sijaja. Pri mastnih kožah bi njegovo uporabo svetovala zvečer.

Ko sem začela uporabljati C20 Tetraforce Activator, je moj dveletnik v vrtcu padel na majhen kamenček in si pridelal globoko razpočno ranico na čelu. Ranica je bila globoka, a ne tako velika, da bi ga peljala na šivanje. Zalepila sem jo s steristripom in upala na najboljše. Po 6 tednih je brazgotinica izgledala kot luknjica v čelu. V paniki sem ga začela mazati s C20 Tetraforce Activator in brazgotina je v nekaj dneh skoraj zbledela in se malo skrčila. Mojemu dveletniku moj serum predstavlja čudežni oljček in pogosto želi, da mu pred spanjem razmažem dišečo kapljico na obraz. Nekomu drugemu pa lahko nerazredčen povzroči reakcijo.

Med navdušenkami nad tem izjemnim izdelkom slovenskega porekla je tudi moja prijateljica, blogerka Maja. Njeno oceno najdete tukaj.

Komentiranje je onemogočeno