Dolgo sem verjela, da nam medicina nudi vse, kar zna. V svoji praksi sem pacientom vedno poskušala pojasniti njihova stanja na njim razumljiv način. Zaradi neizkušenj za mnoge njihove težave nisem poznala terapije, ki bi jih olajšala, zato sem takoj po specialističnem izpitu intenzivno začela raziskovati znanja, ki obstajajo, a nas kot študente medicine in kasneje zdravnike specializante nanje nihče ni opozoril. Na svoji življenjski poti sem tudi sama postala pacientka in izkusila, kako slaba komunikacija pripomore k povečanju strahu in nemoči pred neznanim dogajanjem v lastnem telesu. Te izkušnje so v mojem spominu kot dragocen opomnik, kaj pacient zares potrebuje.

To je čim več pojasnil, tolažbo in načine za izhod iz zastrašujoče bolezni.

Komunikacije ni več. Kot zdravnica sem naletela na pojasnilo kirurga, ki je zanikal možnost zapletov, ki sem jih kasneje doživela. Ker sem si izbrala specialista znotraj bolnišnice, nisem bila opozorjena na možnost izboljšanja preventivnih pregledov z doplačilom (na kar opozarjajo vse paciente, ki so pregledovani pri specialistih s koncesijo, ker samoplačniški dodatni pregled konkretnemu specialistu prinese dodatni zaslužek).

Med prvo nosečnostjo sem doživljala hudo slabost, ki po statistiki doleti 0.5% nosečnic. Zdravnikom se je moje stanje zdelo smešno, prepričani, da pretiravam. V 2 tednih sem izgubila 6 kg (iz 58 na 52 kg) in le zaradi poznanstev končala na Onkološkem inštitutu, kjer so me ustrezno zdravili.

Pacienti prihajajo k meni zaskrbljeni zaradi nenevarnih stanj, ker kolegi nimajo časa, da bi jim njihove težave pojasnili. Tudi meni se zgodi, da pridem na preventivni pregled, kjer odgovorim na vprašanje, a me kolegica zdravnica le posluša s praznim pogledom in ne najde besed ali navodil , s katerimi bi težave lahko omilili.

Sodoben način življenja, odnos do prehranjevanja, pomanjkanje časa za gibanje na prostem, prinaša tudi zanemarjen odnos do našega telesa. Naše telo, organizem je edino svetišče, ki ga imamo. Ko pade iz ravnovesja, ko nagaja prebava, razbija želodec ali čutimo bolečine, ne pomaga niti najbolj zdravo psihično zdravje. In telesu lahko pomagamo. Naš organizem ima na tisoče mehanizmov za popravilo poškodb, neravnovesij, tudi bolečinskih sindromov. Pomagamo mu lahko s čim več znanja o njegovem delovanju in njegovih potrebah.

 

Komentiranje je onemogočeno